רועים אוסטרלים

    מעשה באריק החתול וששן העכביש החום

    הצגת מקרה:                             

    שם: אריק
    סוג: חתול                                    
    מין: זכר לא מסורס
    צבע: ג'ינג'י לבן
    גיל: שנה ותשעה חודשים

    הסטוריה:

    אריק הגיע לבית החולים אחרי שבעליו הבחינו בפצע מפריש על הירך. כמו כן, אריק נראה אפאטי וחלש ואיבד את התיאבון ב-24 השעות שקדמו להגעתם.

    בדיקה פיזיקלית:

    פצע נרחב על ירך שמאל יחד עם זיהום תת עורי מפושט עד לאזור המותן. חום גוף 41.4 ( נורמאלי 37.5-39.5 ). כאב חד באזור הפצע. העור מעל האזור המזוהם היה נמקי לחלוטין ונטה ליפול.
    ככל הנראה הגורם הראשוני לפציעה ולנזק הנרחב הוא עקיצה על ידי עכביש מסוג ששן חום.


    הששן החום הוא למעשה עכביש קטן למדי ודי חששן ופחדן. שמו ניתן לו משום שיש לו שש עיניים ולא שמונה, כמו לרוב העכבישים. אורכו עד 1.5 ס"מ ובדרך כלל הוא יתחבא עמוק בתוך הארונות ומתחת לרהיטים. צבעו חום ורגליו ארוכות ודקות.
    הששן החום אף פעם לא ינשך באופן יזום אלא רק כאשר ירגיש מאוים. נשיכתו נחשבת למסוכנת למדי ועלולה לגרום הן בבעלי חיים והן בבני אדם לנמק מקומי די נרחב ואדמומיות סביב. לעיתים נדירות גורמת הנשיכה אף למחלה מערכתית קשה שעיקרה הפרעה בתפקודי הקרישה. אדם עקוץ לא יחוש בעקיצה, אך מאוחר יותר, ללא ספק, יסבול מכאבים באזור הנשיכה ובהמשך אף עלול לסבול מכאבי בטן עזים. פעילות רעלנית זו מיוחסת למרכיב האנזימתי העשיר שמכיל הארס של עכביש זה.
    בבעלי חיים כמו בסיפור שלפניכם עיקר הפגיעה היא הנמק המקומי וכתוצאה מכך אובדן עור נרחב.

    טיפול:

    אריק טושטש ואזור הפצע עבר הטרייה הכוללת הסרה מלאה של כל העור המת באזור הפציעה יחד עם רקמת השומן התת עורי. האזור נחבש ואריק נשאר לאשפוז וטיפול תומך הכולל טיפול אנטביוטי תוך ורידי וטיפול בנוזלים. אחת ל- 24 שעות החבישה שכיסתה את אזור הפציעה הוחלפה עד אשר אזור הפציעה נראה נקי מזיהומים או קטעים נימקיים.


    כעבור 24 שעות אריק חזר להרגיש טוב ולאכול אך בזה לא תם הטיפול. מאחר והאזור הפגוע כל כך נרחב, לא ניתן היה לסגור את הפער בעור באופן שגרתי וגם החלמה הדרגתית כולל כיווץ של הפצע, לא באה בחשבון. זאת מאחר וכיווץ רקמות באזור זה יוביל להגבלת תנועה וחוסר נוחות. על כן הוחלט להמשיך לטפל באריק בשטיפות והחלפת חבישות עד אשר באזור תיווצר רקמת גרנולציה בריאה ואז להעביר את אריק ניתוח השתלה של עור מאזור בית החזה.
    לאחר 10 ימי טיפול אריק עבר את הניתוח.

    קצירה של העור מבית החזה לטובת השתלה

    חריצה של השתל לקבלת מראה רשת

    השתל מונח במקומו אחרי תפירה, משמאל ניתן לראות את האזור ממנו נלקח השתל

    השתל מונח במקומו אחרי תפירה. משמאל ניתן לראות את האזור ממנו נלקח השתל

    מאחר ותנאי מקדים ובסיסי להקלטות שתל הוא חוסר תנועה של האזור המושתל, שוב אושפז אריק והיה תחת השגחה במטרה למנוע ממנו פעילות יתר ולשמור על החבישה וקיבוע הרגל.

    השתלת עור וטכניקות אחרות העומדות לרשותנו בתיקון פציעות נרחבות:

    למזלנו, בעלי החיים בהם אנו מטפלים זכו לעודפי עור די גדולים ורקמת תת עור גמישה ואלסטית. עובדה זו מאפשרת לסגור פציעות נרחבות ללא מאמץ קוסמטי מיוחד, בעיקר כאשר מדובר בפצעים על פני הגוף. מאידך, אזור הגפיים והראש לא צוידו בעודפים שכאלו ועל כן באזורים אלו פצעים נרחבים דורשים מעט יותר יצירתיות ולעיתים אף השתלה של עור ממקום אחר בגוף.
    תיקון פציעה גדולה ניתן שייעשה במספר טכניקות: הראשונה והמועדפת היא "פלפ". טכניקה זו מבוססת על העתקה של פלפ Flap עורי או במילים אחרות שרוול עורי שבסיסו אינו מנותק כאשר הבסיס משמש כציר ממקום בריא למקום חולה. בגוף בעלי החיים ישנם מספר מקומות בהם ניתן ליצור פלפים שכאלו הכוללים גם את כלי הדם המזינים את הפלפ. כך למעשה ניתן ליצור חתיכות עור די גדולות שאין סכנה שיעברו נמק מאחר וכלי הדם המזינים אותן לא נפגעים.
    מאחר והמקומות מהם ניתן להכין פלפ הם מוגבלים, שיטה זו לא יכולה לענות על כל הצרכים ולעיתים, בלית ברירה, עלינו לבצע השתלה של ממש ממקום אחר בגוף. עור להשתלה ניתן לקצור מצידי הגוף, בעיקר בית חזה תחתון שם העור דק יחסית ועל כן הסיכוי שלו להיקלט במקומו החדש טוב יותר.
    ישנם סוגים שונים של שתלים המבוססים על עובי העור המושתל (כאן לא המקום לפרט את ההבדל בין כולם). באופן כללי, בחתולים, עובי מלא הכולל את הדרמיס והאפידרמיס עובד מצוין וכך נעשה אצל אריק.
    מספר עקרונות חשובים:
    1. מניעת זיהום – חובה על האזור הפגוע להיות נקי מזיהומים ולהראות בריא לחלוטין
    2. השתל חייב להיות נקי מכל רקמת שומן תת עורי.
    3. חובה למנוע תנועה מהאזור המושתל. כל תנועה מיותרת מובילה לפגיעה בכלי דם קטנים המזינים אותו ובסופו של דבר לכישלון ומותו של השתל.

    שיטה טובה ויעילה המאפשרת כיסוי נרחב יותר וגם מעניקה אלסטיות לאזור המושתל היא חריצה של השתל בצורה הדומה למסננת. כך ניתן למתוח אותו על שטח פנים גדול יותר. שטח המגע שלו עם האזור הנגוע טוב יותר ובאזורים כמו מפרקים, שיטה זו מעניקה אלסטיות טובה.

    מראה השתל בהחלפת חבישה ראשונה, אחרי 3 ימים

    מראה השתל בהחלפת חבישה ראשונה, אחרי 3 ימים

    מראה השתל לאחר 6 ימים

    מראה השתל לאחר 6 ימים

    מראה השתל לאחר 10 ימים

    מראה השתל לאחר 10 ימים

    מראה השתל אחרי שבועיים מיום הניתוח

    מראה השתל אחרי שבועיים מיום הניתוח

    מראה השתל לאחר שלושה וחצי שבועות

    מראה השתל לאחר שלושה וחצי שבועות

    חזרה לאריק:

    לאחר 10 ימי אשפוז נוספים אריק שוחרר לביתו וטופל על ידי בעליו במסירות. פצעים נוספים על הבטן המשיכו לעבור כיווץ עד שנסגרו לחלוטין ופרווה החלה לגדול על השתל. היום אריק כבר הבריא לחלוטין, לא סובל מהגבלת תנועה, מרגיש מצוין ומודה לבעליו על הטיפול המסור וההתמדה. 

    עבור לתוכן העמוד