מדי וט

    מיקרוסוקופ

    מיקרוסקופ
    בחודש האחרון הצטרף לשירותי המעבדה שלנו מיקרוסקופ חדש נוסף על השניים הנמצאים בחדרי הקבלה שלנו.

    כולנו מכירים את המיקרוסקופ, אותו מכשיר, שבאמצעותו אנו יכולים לראות עצמים הקטנים מאלו היכולים להיראות לעין. המיקרוסקופ הנפוץ ביותר הוא המיקרוסקופ האופטי הידוע גם בשם מיקרוסקופ האור, היות והוא מבוסס על קרני אור להפקת תמונה ועל סט של שתי מערכות של עדשות אופטיות. מיקרוסקופ האור יכול להגדיל עצמים עד פי 1000 מגודלם המקורי, וזהו המיקרוסקופ שאנו עושים בו שימוש במרפאה.

    ומה מיוחד במיקרוסקופ החדש שלנו? – המיקרוסקופ החדש בעל מקור אור חזק ובהיר יותר, והוא גם מחובר ישירות למחשב, כמו כל דבר כמעט במאה ה-21, וכך אנו יכולים לצפות בתמונות המתקבלות במיקרוסקופ גם על גבי מסך המחשב. בצורה זו ניתן אף להגדיל עוד יותר את התמונה המתקבלת, ואף לערוך את כמות החשיפה לאור של התמונה ואת הצבעוניות שלה, בדומה לעריכת תמונות על מחשב. בנוסף, העברת התמונה למסך המחשב מאפשרת לצוות לצפות ביחד בממצאים ולנתח אותם. שמירת התמונות על המחשב שלנו מאפשרת שיח לימודי, ואנו יכולים להראות לכם בצורה נוחה יותר את הממצאים שאנו רואים מבעד לעדשת המיקרוסקופ.

    המיקרוסקופ הוא אחד מכלי האבחון היותר שימושיים במרפאה אצלנו ואנו עושים בו שימוש יומיומי. כל בדיקת דם עוברת בדיקה משלימה נוספת תחת המיקרוסקופ על ידי יצירת משטח דם וצביעתו בצביעה מיוחדת. אנו מעריכים את כמות התאים – כדוריות הדם האדומות והלבנות, וגם את המורפולוגיה (הצורה) שלהן. בצורה זו ניתן לקבל הרבה מאוד אינפורמציה ולהתקדם באבחנה. לדוגמה, אנמיה, שהיא ירידה בכמות כדוריות הדם האדומות, יכולה להיגרם על ידי מספר מנגנונים. אנמיה עם כדוריות דם אדומות בעלות גודל קטן מהרגיל שונה מאנמיה בעלת כדוריות דם גדולות או מאנמיה המאופיינת בירידה בצבען של כדוריות הדם האדומות. לעיתים אנו רואים שינויים צורניים בתוך כדוריות הדם או מחוצה להן, המאפשרים לנו להבין את המנגנון ואת הסיבה שגרמו לאנמיה. לעיתים ניתן אף להבחין בטפילי דם. 

    גם מספרם של התאים הלבנים, צורתם וסוגם מאפשרים לנו לאבחן ולתת את הטיפול הנכון. עליה במספר הכללי של התאים הלבנים (או ״השורה הלבנה״ כמו שאנו מכנים אותם) יכולה להיגרם על ידי דלקת, מחלה זיהומית או מחלה גידולית. השורה הלבנה של התאים הלבנים מורכבת מחמש אוכלוסיות תאים: נויטרופילים, מונוציטים, לימפוציטים, אאוזינופילים ובאזופילים. לכל אחת מאוכלוסיית תאים כזו יש תפקיד ייחודי. עליה במספרן של אחת השורות האלה מכוונת אותנו למחלות מסוימות ולא לאחרות. כאמור, לא רק עליה במספר התאים חשובה אלא גם צורתם: לדוגמה, במצבים מסוימים של עירור מערכת החיסון, אנו יכולים להבחין כי הנויטרופילים הם בעלי מאפיינים צורניים הקרויים ״נויטרופילים טוקסיים״, כלומר, כאלה שנראים אחרת מנויטרופילים במצבם הרגיל: הציטופלסמה שלהם משנה צבע, הגרגור שלה משתנה בדרגות שונות, ופעמים גם צורת גרעין התאים משתנה, שינויים היכולים להעיד על החמרה במצבה הקליני של חיית המחמד.

    המיקרוסקופ אינו משמש אותנו רק לצפייה במשטחי דם אלא גם להערכה, אפיון ואנליזה של נוזלי גוף שונים – שתן, נוזל עמוד שדרה, הצטברות נוזלים חופשיים בבית חזה, במעטפת הלב ובבטן כמו גם בדגימות ציטולוגיות הנלקחות מרקמות שונות שאנו דוגמים, וממשטחי צואה. בנוסף, המיקרוסקופ מאפשר לנו, לא פעם, לזהות טפילים, חיידקים ופטריות.

    ובינתיים, מקווים שנהניתם ממצגת התמונות המתחלפות שהכנו עבורכם באמצעות המיקרוסקופ החדש שלנו.

    עבור לתוכן העמוד