מדי וט

    ג'ק והשיבולים

    מלען

    את ג'ק פגשתי לראשונה בשעה חמש לפנות בוקר. הוא הגיע עם בעליו המוטרד, "הוא העיר אותי בלילה, נראה לי שקשה לו לנשום", כך אמר. במבט ראשון נראה היה שג'ק באמת סובל מקושי נשימתי, צווארו היה מעט מתוח ולשונו מעט סגלגלה. כבר במהלך הבדיקה הפיזיקלית התחלתי להבין את חומרת המצב. הצמדתי את פעמון הסטטוסקופ לצד בית החזה של ג׳ק מצד שמאל, ולא שמעתי כלל את קולות הנשימה - אותם קולות שאנו שומעים בעזרת הסטטוסקופ כשאוויר נכנס ויוצא מהריאות, הוחלפו בדממה, בשקט. לאחר ביצוע צילומי רנטגן לבית החזה, התבררה הסיבה למצוקה הנשימתית: אוויר חופשי נכלא בין הריאות לצלעות, בפלאורה, בכמות כה גדולה, שלא אפשרה לג'ק לנפח את ריאותיו. בנוסף, צילום הרנטגן הראה שאונות הריאה קרסו לחלוטין בצד שמאל ללא יכולת אוורור תקינה.

    פלאורה, או בעברית אדר או קרום הריאה, היא חלל בבית החזה הנמצא בין הצלעות לריאות. במצב רגיל, בפלאורה יש תת לחץ, וכתוצאה מכך, הרחבה של בית החזה גוררת הרחבה של הריאות. באופן תקין, הפלאורה היא חלל פוטנציאלי, אך ג'ק סבל ממצב הנקרא "פנאומוטורקס" או "חזה אוויר", בו נלכד אוויר חופשי בחלל הפלאורה. מיד דקרתי את בית החזה של ג׳ק באמצעות ציוד ייעודי, והתחלנו לשאוב במרץ את האוויר הכלוא. בכל פעם שאנו שואבים את חלל הפלאורה של בעל חיים במצוקה נשימתית אנו מופתעים מחדש לגלות כמה פעולה זו מקלה כמעט באופן מידי על בעל החיים וממש מוגדרת כמצילת חיים. על מנת שאוויר או נוזלים בפלאורה יפריעו לפעילות הנשימתית של בעל החיים, כמותם צריכה להיות רבה מאוד, ואכן, אצל ג'ק שאבנו כ-4 ליטר של אוויר מהפלאורה. לאחר שאיבת האוויר, הוקל מאוד לג׳ק, הוא נרגע מעט, הוריד את קצב הנשימות שלו וצבע הלשון חזר להיות ורוד ויפה.

    לאחר הייצוב הראשוני היה צורך להבין מה גרם לחזה האוויר. הגורמים יכולים להיות מגוונים. למעשה, כל מה שעלול לפגוע ברקמת הריאה יכול לגרום לדליפת אוויר ממנה לחלל הפלאורה וליצירת חזה אוויר. הבעלים של ג'ק סיפר לי שכשבוע לפני-כן, אכל ג'ק שיבולי חיטה רבים בשדה שיבולים ליד ביתם. לאחר שאכל גם לחם רב הקיא כמות גדולה של שיבולים, ואחר-כך נראה היה שג׳ק חזר לעצמו והרגיש טוב, אך לפני יומיים החל להשתעל מעט, וכמה שעות לפני שהגיע אלי בחמש לפנות בוקר, נכנס למצוקה נשימתית.

    כולנו  שומעים הרבה על שיבולים או מלענים, ואנו רואים אותם לא מעט בבעלי החיים בהם אנו מטפלים. שיבולים ומלענים הם חומר צמחי עם שערות ארוכות. מבנה השערות גורם לדחיפתם קדימה, ומאפשר את יכולת התקדמותם בתוך רקמות הגוף השונות. מלענים ושיבולים עקשניים במיוחד יכולים לנדוד בגוף ולגרום לפגיעות רבות, התלויות באיבר דרכו חדרו וברקמה אליה הם מגיעים בנדידתם בתוך הגוף: פגיעות במערכת העיכול, פגיעה באוזן, פגיעה במחילות האף, וכמובן, כמו אצל ג׳ק, אף עלולים לגרום לחירור של הריאה, וכתוצאה מכך לבריחת אוויר מתוך רקמת הריאה אל חלל הפלאורה, וגרימת חזה אוויר. מאחר ושיבולים ומלענים הם חומר צמחי אנו לא יכולים לראות אותם בצילומי רנטגן. גם בסריקת CT לא תמיד אפשר לזהותם, אך לעיתים אפשר לראות את הפגיעות שהם גורמים בדרך, את מסלול נדידתם או את הפגיעה המקומית שהם גורמים לרקמות סביבם.

    לאחר הייצוב הראשוני, נשאר ג'ק במחלקת האשפוז שלנו לצורך מעקבי נשימה וטיפול תומך שכלל גם טיפול אנטיביוטי רחב טווח היות ומלענים ושיבולים עלולים לגרום לזיהומים ולא רק לפגיעה פיזית. כמה שעות לאחר ההגעה כבר עבר ג'ק סריקת CT, באמצעותה איתרנו את המיקום בו נפגעה הריאה, בצד שמאל. מיד לאחר מכן נכנס ג'ק לניתוח בית חזה מורכב, במהלכו נמצאה שיבולת שלמה וגדולה, אשר הוצאה מבית החזה בשלמותה והחור שהיא יצרה בריאה בזמן הנדידה נתפר ונסגר.

    ג'ק התאושש במהירות מהניתוח עוד באותו הערב, אכל ושתה, ושוחרר כבר למחרת להשגחת בעליו כשהוא מרגיש טוב, נושם רגוע ואנחנו והבעלים נשמנו לרווחה.

    ולקראת עונת השיבולים שבפתח, הרבה יותר נעים לראות שפע של יבול שיבולים בשדה כורעים ברוח מאשר שיבולת אחת הנודדת למקום לא לה...

    בשנה שעברה, גם ג'אש הגיע אלינו. לחצו כאן, ותוכלו לקרוא את סיפורו. מבטיחים לכם "הפי אנד" :)
    עבור לתוכן העמוד