מדי וט

    מהי בדיקת אולטרסאונד?

    אולטרה סאונד

    מהי בדיקת אולטרסאונד? מתי יש צורך לבצע אותה? וכיצד היא מתבצעת?

    מכשיר האולטרסאונד שלנו הוא מכשיר חדיש מדור מתקדם הכולל שלושה מתמרים שונים ודופלר. מכשיר האולטרסאונד מאפשר לבצע אבחון לא-פולשני על ידי הדמיה על-קולית של איברי הגוף בטכנולוגיה של שימוש בגלי קול בעלי מנעד תדירויות רב. אחד היתרונות של בדיקת האולטרסאונד, הוא בטיחותה, וכן העובדה כי אין לה קרינה מייננת ו/או אלקטרומגנטית, גם לא בתדירויות גבוהות.

    אולטראסאונד, כאמור, פועל על עקרון של גלי קול, אך כאלה הגבוהים בתדירותם מגלי הקול שהאוזן האנושית יכולה לשמוע, ומכאן גם שמו, וגם בעברית הוא מכונה על-שמע. גלי הקול נשלחים ממתמר האולטרסאונד אל הרקמה הנבדקת, ולאחר-מכן הם נקלטים חזרה. המתמר ממיר אותות חשמליים לגלי קול, המוחזרים כאותות חשמליים. ובמילים אחרות, המתמר הוא בעל יכולת שליחה ושידור של גלי הקול וכן בעל יכולת קליטה שלהם בחזרה. באופן עקרוני, ככל שהאיבר הנבדק צפוף יותר, חוזרים ממנו גלי קול רבים יותר, המתורגמים בחזרתם שוב לאותות חשמליים, ובאמצעותם מתקבלת התמונה של האיבר הנסרק המעובדת על ידי המחשב לכדי תמונה על גבי מסך האולטרסאונד. תכונה זו, של הפיכת גל קול לאות אלקטרוני, ולהיפך, מכונה תכונה פיאזואלקטרית, שהיא תכונה של גבישים מסוימים, היכולים לשנות את צורתם כתוצאה מהפעלת לחץ מכני, היוצר הפרש פוטנציאלים (מתח חשמלי) בין קצות הגביש. מתמר האולטרסאונד מורכב מאותם גבישים פיאזואלקטריים, ומהווה את אחד השימושים ברפואה של תכונות הגבישים האלה. את תופעת הפיאזואלקטריות גילה לא אחר מאשר פייר קיורי בשנת 1880, שגם קבע את שמו, היות ו״פיאזו״ פירושו לחץ ביוונית.

    האולטרסאונד שנמצא בבית החולים שלנו הוא בעל שלושה מתמרים שונים, והיתרון בכך, הוא שגלי הקול עוברים בתווכים שונים ברקמות שונות בגוף, ולכן נעים במהירות שונה. ההתאמה בין סוג המתמר – צורתו, והתדירות בה הוא פועל מאפשרים אבחון מדויק יותר של הרקמה הנבדקת. האולטרסאונד שלנו הוא בעל 3 מתמרים שונים – מתמר לאיברים בטניים, מתמר קרדיולוגי לבחינת רקמת הלב ומתמר שטוח/לינארי המתאים לאיברים חיצוניים יותר, לגידים ולשרירים.

    אולטרסאונד אינו יכול לחדור עצמות, וגם פועל פחות טוב במצבים בהם קיים תווך אוויר בין המתמר לרקמה הנבדקת, וזו אחת הסיבות לצורך במריחה נדיבה של ג׳ל האולטרסאונד, המונע כיס אוויר בין המתמר לקיר הגוף.

    במכשירי אולטרסאונד מתקדמים, כדוגמת זה המצוי אצלנו במדי-וט, קיים גם דופלר מובנה, המשמש להדמיה של זרימת הדם בעורקים ובוורידים של הרקמה הנבדקת. באמצעותו, ניתן לברר ולהעריך האם הזרימה תקינה בכלי הדם או לא תקינה, כמו בפתולוגיות שונות. האולטרסאונד-דופלר עושה שימוש באותם עקרונות פיזיקליים שהוסברו קודם לכן, באמצעות שליחת גלי קול בתחום העל-קול דרך המתמר. אך באולטרסאונד-דופלר, תאי הדם האדומים הזורמים בכלי הדם הם אלה המחזירים את גלי הקול בהתאם לכיוון תנועתם אל עבר המתמר או ממנו והלאה. כאמור, המחשב מתרגם את הזרימה בכלי הדם הנבדקים לתמונה המראה את מהירות הזרימה, אופייה ואת כיווניות הזרימה בכלי הדם באמצעות שינויי צבע על מסך האולטרסאונד. 

    מכשיר האולטרסאונד הוא אחד המכשירים שלעולם אינו במצב כבוי אצלנו במדי-וט. בדיקת האולטרסאונד היא אחת הבדיקות הנפוצות אצלנו, והיא מבוצעת על בסיס יומיומי ואינספור פעמים ביום לאבחון מצבי מחלה שונים, או לשלילתם, כולל במצבי חירום. באמצעות האולטרסאונד ניתן גם לערוך דיגום מונחה אולטרסאונד של רקמות ואיברים אם באמצעות מחט ומזרק ללקיחת דגימה ציטולוגית מרקמה או לדיגום שתן משלפוחית השתן, ואם באמצעות מחט ביופסיה ייעודית ושליחת הדגימה לבדיקה היסטופתולוגית. במרבית המקרים, אין צורך להרדים את חיית המחמד, ובחלק מהמקרים נדרשת הרדמה קלה או טשטוש, בהתאם לצורכי הבדיקה ולאופיה של חיית המחמד. 

    כאמור, מכשיר האולטרסאונד החדיש שלנו הוא אחד מכלי האבחון החשובים אצלנו, היות ובדיקת האולטרסאונד היא בדיקה לא פולשנית, ללא קרינה מייננת, ובמרבית המקרים מאפשרת אבחון מידי ובזמן אמת. 

    עבור לתוכן העמוד