מדי וט

    וירוס הקורונה וחיות המחמד

    קורונה בכלבים

    הנחיות והמלצות מהארגון הווטרינרי העולמי לחיות מחמד - WSAVA 

    ההתפרצות האחרונה של דלקת ריאות בסין עוררה דאגה ברחבי העולם מפני נגיף (וירוס) קורונה חדש, המכונה 2019-nCoV (להלן, נגיף הקורונה החדש), המהווה סיכון עולמי לבריאות הציבור. הנגיף החדש זוהה בתחילה בעיר הסינית ווהאן, בירת מחוז הוביי, לאחר שאובחנו אלפי מקרים של דלקת ריאות בדצמבר 2019, והנגיף הועבר על ידי מטיילים למדינות רבות אחרות, ולאחרונה גם אובחנו חולים בישראל.

    בתחילתה של ההתפרצות הנוכחית לא היו עדויות ודאיות להעברת הנגיף בין אדם לאדם, אך בשבועות האחרונים אושרה התפשטות הנגיף בין אנשים כפי שהוכח על ידי מקרים חדשים של הדבקה בדלקת ריאות נגיפית בקרב בני משפחה של חולים כמו-גם הדבקה של צוות רפואי שהיה במגע קרוב עם חולים.

    בינואר 2020 נתן ארגון הבריאות העולמי (WHO) שם זמני לנגיף החדש וכינה אותו נגיף קורונה חדש ונתן לו את השם 2019-nCoV. למרות שמתקבלים דיווחים על מקרים נוספים על בסיס יומיומי בסין ובמספר מקומות אחרים, עדיין לא ידוע בוודאות מה היה המקור המדויק להתפרצות, אך ככל הנראה, הוא קשור לשוק פירות הים ובעלי החיים של דרום הואן, סין. נכון לעכשיו, אין ראיות המצביעות על בעל חיים המהווה מאחסן ספציפי ומקור הדבקה לנגיף.

    נגיפי קורונה שייכים למשפחת Coronaviridae. בתוך המשפחה הזו יש מספר תתי קבוצות, מתוכן וירוסים מקבוצות המכונות אלפא ובטא, והם אלה, שבדרך כלל, מדביקים יונקים. לעומתם, נגיפים מקבוצות גמא ודלתא, על פי רוב, מדביקים ציפורים ודגים. ברפואת חיות מחמד אנחנו מכירים שני נגיפים מקבוצת הקורונה, ששניהם משויכים לקבוצת אלפא – האחד, הוא נגיף הקורונה של כלבים, העלול לגרום לשלשולים קלים, ועבורו קיים חיסון, והשני, הוא נגיף FIP של חתולים, העלול לגרום לדלקת הצפק הזיהומית.

    עד להופעתו של נגיף הקורונה החדש, השייך לתת קבוצה בטא, היו ידועים רק שישה נגיפים מקבוצת הקורונה היכולים להדביק בני אדם ולגרום למחלות נשימה חמורות, כדוגמת SARS או MERS. נגיף הקורונה החדש קשור גנטית יותר ל-SARS מאשר ל-MERS, אם כי שני הנגיפים האלה שייכים לקבוצת בטא, ומקורם בעטלפים. למרות שלא ניתן לדעת בוודאות כי נגיף הקורונה מההתפרצות הנוכחית יתנהג באותה צורה כמו SARS ו-MERS, הרי ניתן להשתמש במידע שנרכש מההתפרצויות של שני הנגיפים האלה, על-מנת שישמש כהנחיות להתמודדות עם הנגיף החדש.

    בשבועות האחרונים חלה התקדמות רבה בזיהוי גורם המחלה, בבידודו של הנגיף בחדש, ובפיתוח כלי אבחון. עם זאת, קיימות עדיין שאלות רבות וחשובות שנותרו ללא מענה.

    בעקבות ההתפרצות הזו, שהביאה לנטישה של חיות מחמד בסין, וגם לשאלות רבות של בעלים של חיות מחמד בכל העולם בנוגע להעברה של הנגיף מחיות מחמד לאנשים מצד אחד ואפשרות הדבקה של חיות מחמד מאנשים מצד שני, פרסם האיגוד הווטרינרי העולמי לחיות מחמד (WSAVA) מידע שישמש את הציבור הרחב ואת הרופאים הווטרינרים בהתמודדות עם חששות לקוחותיהם. המידע כולל גם רשימה של שאלות ותשובות נפוצות, שנכתבו בעזרתו של פרופסור סקוט וויז מאוניברסיטת גולף, קנדה.

    להלן מספר שאלות ותשובות:

    האם וירוס הקורונה החדש יכול להדביק חיות בית?

    נכון לעכשיו אין שום עדות לכך שחיות מחמד או בעלי חיים ביתיים אחרים יכולים להידבק בנגיף הקורונה החדש. בנוסף, אין כרגע שום עדות לכך שחיות מחמד או בעלי חיים ביתיים אחרים עשויים להוות מקור לזיהום בקרב אנשים הסובלים מתסמיני מחלה של הנגיף החדש. היות והמידע מההתפרצות מתחדש כל העת, הרי שהארגון הווטרינרי העולמי ידאג לעדכן כל מידע חדש או אחר שיהיה זמין בענין זה.

    האם עלי להימנע ממגע עם חיות מחמד או בעלי חיים אחרים במידה ואני חולה?

    אין לטפל בחיות מחמד או בבעלי חיים אחרים במידה ואתם חולים. אף על פי שלא היו דיווחים על חיות מחמד או בעלי חיים אחרים החולים עם נגיף הקורונה החדש, חשוב לזכור כי קיימים מספר זנים של נגיף הקורונה היכולים לגרום למחלות אצל בעלי חיים ולהתפשט בין בעלי חיים ובני אדם. עד שנדע יותר, יש להימנע ממגע עם בעלי חיים, ויש לחבוש מסכת פנים במידה ואתם חייבים להיות בסביבת בעלי חיים או לטפל בחיית מחמד, וכל זאת כדי להגן על בעלי החיים מפני האפשרות להעברת המחלה.

    מה עלי לעשות במידה וחיית המחמד שלי או בעל חיים אחר שברשותי חולים והיו בסביבתו של אדם החולה בנגיף הקורונה?

    אם חיית המחמד שלכם או בעל חיים אחר שברשותכם חלה, יש ליצור קשר עם המרפאה הווטרינרית שלכם כדי ליידע אותה שאתם מעוניינים להביא לבדיקה חיית מחמד חולה שנחשפה לאדם עם נגיף הקורונה החדש. אין לקחת את חיית המחמד למרפאה הווטרינרית עד שצוות המרפאה יעדכן אותך כיצד יש לנהוג במקרה זה.

    במידה וחיית המחמד שלי או בעל חיים אחר שברשותי היו במגע עם אדם החולה בנגיף הקורונה, האם הם יכולים להפיץ את המחלה לאנשים אחרים?

    נכון לעכשיו אין שום עדות לכך שחיות מחמד או בעלי חיים ביתיים אחרים יכולים להידבק בנגיף קורונה החדש ו/או לפתח מחלה. בנוסף, כרגע אין כל עדות לכך שחיות מחמד או בעלי חיים ביתיים אחרים עשויים להוות מקור לזיהום בקרב אנשים הסובלים מהנגיף החדש. היות והמידע מההתפרצות מתחדש כל העת, הרי שהארגון הווטרינרי העולמי ידאג לעדכן כל מידע חדש או אחר שיהיה זמין בעניין זה. 

    מהם החששות לגבי חיות מחמד שהיו במגע עם אנשים שנדבקו בנגיף זה?

    למרות שנראה כי בעל חיים הוא המקור של נגיף זה, הרי שלפי שעה נראה כי הנגיף עובר רק מאדם לאדם. העברה של נגיף בין אדם לאדם על פי רוב מתרחשת בעיקר באמצעות טיפות המתפזרות בחלל האוויר הנוצרות כאשר אדם נגוע משתעל או מתעטש. נכון לעכשיו, לא ברור עד כמה הנגיף הזה יציב ומתפשט בקלות בין אנשים. חשוב לזכור כי עד כה אין נתונים על-כך כי כלבים וחתולים יכולים להידבק בנגיף הקורונה החדש.

    מה יש לעשות עם בעלי חיים באזורים בהם הנגיף פעיל?

    נכון לעכשיו אין שום עדות לכך שחיות מחמד או בעלי חיים ביתיים אחרים יכולים להידבק בנגיף הקורונה החדש. היות והמידע מההתפרצות מתחדש כל העת, הרי שהארגון הווטרינרי העולמי ידאג לעדכן כל מידע חדש. אף על פי שלא דווח על חיית מחמד או בעלי חיים אחרים החולים בנגיף קורונה החדש, הרי שיש מספר סוגים של נגיף הקורונה היכולים לגרום למחלות אצל בעלי חיים ולהתפשט בין בעלי חיים ובני אדם. עד שנדע יותר, יש להימנע ממגע עם בעלי חיים ויש לחבוש מסכת פנים אם אתם חייבים להיות בסביבתם. עם זאת, אנשים המאובחנים עם וירוס הקורונה החדש צריכים להתרחק מחיות מחמד כדי לעזור בהגנה על חיית המחמד מפני האפשרות של הפצת המחלה.

    * ד"ר מייקל לאפין, יו"ר הארגון ממליץ מאוד לכל בעלי החתולים לשמור עליהם בתוך הבית בלבד לעת עתה.

    האם יש צורך להתחיל לחסן כלבים כנגד וירוס הקורונה בגלל הסיכון של וירוס הקורונה החדש?

    החיסון המסחרי הקיים כנגד נגיף הקורונה בכלבים נועד להגן מפני זיהום בזן של נגיף הקורונה הגורם לשלשולים קלים, ואינו מיועדים להגנה מפני הזן הגורם לזיהומים בדרכי הנשימה, כמו אלה הנגרמים באנשים על-ידי נגיף הקורונה החדש. לכן, אין להשתמש בחיסון מהזן הזה לנוכח ההתפרצות הנוכחית מתוך מחשבה שאולי יש איזה שהוא סוג של הגנה צולבת מפני נגיף הקורונה החדש. אין שום הוכחה לכך שחיסון כלבים עם חיסון הקורונה המסחרי יספק הגנה צולבת בין שני זני הנגיפים, היות ושני נגיפי קורונה אלה הם גרסאות שונות לגמרי של נגיף הקורונה. כיום, לא קיים חיסון זמין לזיהום בנגיף קורונה של דרכי הנשימה בכלב.

    גירסה מעודכנת ל 9 בפברואר 2020.




    עבור לתוכן העמוד