yadin yadin yeshurun

    חרדה מרעמים וברקים

    הגדל


    החורף הגיע, וכבר החלו השאלות לגבי החרדה של כלבים וחתולים מסופות רעמים וברקים.

    אז מה עושים? כיצד עוזרים ומקלים עליהם את החרדה?
    האם חרדה מברקים ורעמים היא אותה חרדה מקולות חזקים?
    כיצד נערכים לטיפול בחרדה מברקים ורעמים?

    ראשית, יש לאבחן את הבעיה. חרדה מברקים ורעמים יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון סימנים התנהגותיים, מקלים ועד קשים, ביניהם, בריחה, מציאת מקום מסתור, פציעה עצמית, עשיית צרכים, ווקאליזציה (השמעת קולות), התנהגות הרסנית לחפצים בסביבה, רעידות, התנשמויות מהירות וריור. צריך לזכור כי כלבים, וגם חתולים, רגישים מאוד לקולות ולרעשים. מבנה האוזן שלהם מאפשר להם לקלוט רעשים בעוצמה רבה יותר מבני האדם.

    האם חרדה מברקים ורעמים היא אותה חרדה הנגרמת מקולות חזקים?

    לא. חרדה מברקים ורעמים אינה זהה לחרדה הנגרמת מקולות חזקים, כדוגמת זיקוקים, אם כי כלבים רבים עם חרדה מברקים ורעמים מפחדים גם מקולות חזקים. באופן דומה, כלבים רבים, הסובלים מחרדת נטישה, סובלים גם מחרדת ברקים ורעמים.

    כיצד נערכים לטיפול בחרדה מברקים ורעמים?

    כמו שנכון לכל בעיה התנהגותית, הדבר המועדף הוא לנסות למנוע את הטריגר (הגירוי) לחרדה עד כמה שניתן, אם כי במקרה של ברקים ורעמים זה לא תמיד אפשרי.

    כדאי להתעדכן בתחזית מזג האוויר. רצוי לסגור חלונות ולהגיף תריסים. במקרים קשים ניתן לשים את בעל החיים בחדר שהוא יחסית אטום לקולות.
    במקביל, ניתן להשמיע רעש רקע, המכונה גם ״רעש לבן״, כמו מאוורר, טלוויזיה או מוסיקה שקטה ומרגיעה. ניתן להוסיף כיסוי אוזניים לכלבים, כיסוי עיניים, ואפילו ניתן להחשיך את החדר, ועל ידי כך להקטין את הגירויים הוויזואליים. קיימים בשוק  מוצרים כמו כיסויי כלובים מפחיתים רעש, ״חולצות סערה״ ( Thundershirt) או "מעטפת חרדה" (Anxiety Wrap).

    חשוב לזכור, כי כלבים רבים יעדיפו מקום קבוע משלהם בבית בזמן סערת ברקים ורעמים, ועל פי רוב מרבית הבעלים מכירים מקומות אלו.

    מהם אמצעי הטיפול?

    1. דה-סנסיטיזציה (הפחתת רגישות): דה-סנסיטיזציה או הפחתת רגישות לטריגר, היא חשיפה לאותו טריגר (גירוי) הגורם לתגובת החרדה ברמה נמוכה תוך עלייה הדרגתית בעוצמתו כל עוד הכלב מצליח להתמודד איתו. לדוגמה, ניתן להשמיע רעש מוקלט של ברקים ורעמים אך בעוצמה נמוכה ובפרק זמן קצר יותר, ובהדרגה להעלות את העוצמה ומשך הזמן.

    2. התניית נגד (counterconditioning): מצב זה אמור לעורר תגובה, שהן מבחינה פיזיולוגית והן מבחינה התנהגותית, אינה עולה בקנה אחד עם בעיית החרדה. לדוגמה, לשחק עם הכלב או לתת לו חטיף שהוא אוהב בזמן שהטריגר קיים אך בעוצמה נמוכה. דבר זה ישיג קישור חיובי בין הטריגר שהוא רעש של רעמים ובין חוויה טובה ונעימה שהיתה לכלב כמו חטיף. ברגע שהושג היעד, יש להעביר את האימון בהדרגה בצורה של דה-סנסיטיזציה, כאשר המטרה היא להבטיח קשר חיובי עם הגירוי כל העת, ולא להגיע בשום שלב למצב שיגרום שוב להתנהגות של פחד וחרדה.

    3. אימון הרפיה: שינוי התנהגותי אורך זמן, ומצריך מאמץ, השקעת זמן וחזרתיות של האימון. מטרתו של אימון הרפיה הוא להביא את הכלב למצב בו הוא נינוח ורגוע, ללא חרדות, בסביבה מוגנת, לפני אימון דה-סנסיטיזציה. יש לבצע אימון זה מספר פעמים ביום. רצוי להתחיל באימונים אלו בתקופות השנה בהן אין ברקים ורעמים, כך שבעל החיים יכול רק להשתפר לפני הטריגר האמיתי שיגיע כרעם או ברק. באימון זה ניתן לעשות שימוש ב״רעש רקע לבן״, כקול מבודד, ״חולצות סערה״ ( Thundershirt) או "מעטפת חרדה" (Anxiety Wrap).

    4. תרופות נוגדות חרדה: תרופות אלו נועדו להילחם בחרדה. יש מספר תרופות שניתן לתת. חשוב להבין כי טיפול תרופתי בלבד לא יביא לפתרון החרדה. הטיפול מחייב שילוב של האמצעים שצוינו למעלה בשילוב תרופות נוגדות חרדה. אלפרוזולם היא אחת התרופות המומלצות לטיפול בחרדה מרעמים וברקים, הפועלת לזמן קצר, והיא ניתנת כשעה לפני סערת רעמים וברקים ידועה. תרופות נוגדות חרדה נוספות הן תרופות ממשפחת SSRI ו- TCA, והן אף מסייעות בהורדת חרדה ברמה נמוכה יותר. לדוגמה, כלב בעל חרדה מרעמים וברקים, חווה גם חרדה נמוכה יותר מטריגרים כמו רוח, גשם או שינוי בלחץ הברומטרי. בנוסף, לא תמיד ניתן לצפות את מזג האוויר, ותרופות אלו, כשהן נלקחות לאורך זמן, עשויות לסייע במצבים שהבעלים אינם יכולים לצפות אותם מראש. כמו-כן, תרופות אלו מתחילות להשפיע רק לאחר מספר שבועות.

    ובכן, למה יש לצפות?

    חרדות בכלל וחרדה מרעמים וברקים בפרט אינן קלות לטיפול, ודורשות מאמצים רבים של עבודה עם הכלב, הכוללת, בין היתר, דה-סנסיטיזציה והתניית נגד. קשה מאוד לייצר ולשכפל באימונים אלו את כל המרכיבים של סופות רעמים וברקים, דבר שעוד יותר מקשה על הטיפול. מרבית הבעלים כן מצליחים לטפל בבעיה, ולהביא לכך שאיכות חייו של בעל החיים שלהם תהיה טובה יותר.

    חשוב לזכור שטיפול תרופתי הוא תוספת בלבד לטיפול ההתנהגותי ואינו מחליף אותו. אנו נשמח להתאים את הטיפול התרופתי המתאים לבעל החיים שלכם ולהדריך אתכם עם הטיפול ההתנהגותי.

    שיהיה חורף רגוע...

    נסיים בתמונות הכלבים החמודים של הצוות שלנו, מוכנים לחורף!

       

     

    עבור לתוכן העמוד