yadin yadin yeshurun

    זהירות - תהלוכן האורן או בשמו הנפוץ טוואי התהלוכה

    טוואי התהלוכה

    טוואי התהלוכה, או בשמו המדעי, תהלוכן האורן הוא סוג של עש ממשפחת התהלוכניים. לטוואי התהלוכה, כמו לכל עש, יש מחזור חיים בעל שלושה שלבים, הכוללים זחל, גולם ואת העש הבוגר. בארץ יש שלושה מינים עיקריים של תהלוכנים, כשהנפוץ ביותר הוא תהלוכן האורן, והוא זה שכלביכם צריכים לשמור מרחק ממנו ולהיות זהירים.

    תהלוכן האורן, כפי ששמו מעיד עליו, נפוץ בארץ בעיקר בקרבת עצי אורן היות והוא ניזון על מחטי האורן. הפרטים הבוגרים של העש מופיעים בסוף הקיץ, ונקבות העש הן אלה המטילות ביצים במהלך חודשי הסתיו ספטמבר-אוקטובר. לאחר פרק זמן של כחודשיים בוקע מהביצים שלב הזחל, שאורכו המירבי נע בין 3-4 ס״מ, וצבע גופו חום-שחור. כמעט כל גופו של הזחל מכוסה בשערות רבות וצפופות שצבען צהוב ולבן, המכילות חומר ארס צורב, המשמש כהגנה עבור הזחל ומופרש בזמן מגע איתו. בניגוד לעש הבוגר שחי ימים בודדים ואינו צורך מזון, הזחלים של תהלוכן האורן מעבירים את מרבית זמנם באכילה על ענפי האורנים, ובזמן שאינם אוכלים הם טווים מבנה דמוי קן העשוי קורים על עצי האורן. מבנה זה משמש עבורם אמצעי הגנה מפני פגעי הטבע ומטורפים, ובו הם שוהים כאשר אינם עסוקים בחיפוש אחר מזון. עם בוא עונת האביב עוזבים הזחלים את עצי האורן ונעים בשיירה מסודרת, המזכירה תהלוכה בין אם על גזעי העצים בירידה שלהם לקרקע ובין אם על הקרקע עצמה. על פי רוב, קל יותר לזהות את התהלוכה על הקרקע, וזה גם המקום בו הכלבים נתקלים בהם. הזחלים יורדים מהעץ לקרקע במטרה לעבור לשלב הגולם, המתרחש בקרקע ולא על העץ. לאחר שלב ההתגלמות הם יהפכו לעש בוגר ובכך ישלימו מחזור חיים נוסף. 


    כיצד נחשפים כלבים לתהלוכן האורן?

    המגע של הכלבים עם תהלוכן האורן נובע מאופיים הסקרני של הכלבים. כלבים אוהבים לרחרח את הסביבה וללקק דברים בסביבה, ולעיתים, אף בולעים אותם. כאשר הכלבים נתקלים בתהלוכה של זחלי תהלוכן האורן, בין אם באמצעות מגע עם העור, ריריות חלל הפה, העיניים, ובין אם במערכת העיכול ואף מערכת הנשימה, או אז משתחרר הארס ומופרש מאותן השערות הרבות המכסות את גופו של הזחל. הארס הצורב עלול לגרום לנזק ולסימנים קליניים רבים או מועטים בכלבים, כתלות באזור שנחשף ובכמות אליה נחשפו, ובמקרים מסוימים אף לסכן את חייהם. גם חתולים יכולים להיפגע מתהלוכן האורן, אך בגלל אופים השונה והרגלי החיים שלהם, נדיר מאוד להיתקל בחתול שנפגע מתהלוכן האורן.


    מהם הסימנים הקליניים של הפגיעה של תהלוכן האורן?

    הסימנים הקליניים הם תוצאה של תגובה אלרגית של הארס, וכוללים, בין היתר, אי נוחות, גירודים באזור הפנים, נפיחות בלשון, שעלולה להוביל אף לנמק של קצה הלשון, אדמומית ובצקת של הלשון וריריות חלל הפה, כאבים חזקים בלשון ובחלל הפה וריור מוגבר. כל אלה עלולים אף לגרום לקושי באכילה ולירידה בתיאבון. במקרים חריגים, הנפיחות יכולה להביא לחסימה של דרכי האוויר, לקשיי נשימה ולחנק. פגיעה בעיניים יכולה לגרום לכאבים חזקים, לדלקות קרנית ולחמית ואף לפגיעה בראייה.
      

    מה ניתן לעשות במקרה של חשיפה לארס של תהלוכן האורן?
      
    במקרה של חשיפה למגע של כלבכם עם זחלים של תהלוכן האורן, יש לפנות בהקדם האפשרי למרפאה הווטרינרית על-מנת לבדוק את הכלב באופן יסודי ולהבין איזה רקמות נפגעו, לקבל טיפול תומך במטרה להקטין את מידת הנזק ולמנוע את הסיבוכים מסכני החיים. חשוב לדעת כי בכל מקרה אין להציע לכלב לשתות מים. מצב זה יכול להחמיר את הפגיעה במידה והכלב יבלע או ישאף את השערות עם הארס. בנוסף, אין לנסות להוציא את שערות הארס בעצמכם. במרבית המקרים הטיפול במרפאה יכלול שטיפה של הרקמות והאזורים שבאו במגע עם הארס של הזחל עם תמיסה פיזיולוגית סטרילית, ומתן טיפול תרופתי תומך הכולל שיכוך כאבים ומניעת בצקות שיכול לכלול שילוב של תרופות ממשפחת הסטרואידים, אנטי היסטמינים ואופטלגין, ולעיתים יש צורך במתן אנטיביוטיקה למניעת זיהום. במקרים בהם הנזק גרם לנמק עורי יהיה צורך בהתערבות כירורגית על-מנת להסיר את הרקמות המתות והפגועות כמו-גם למנוע זיהום. גם במקרים של נמק שהתפתח בלשון,יש צורך בהסרה של החלק הנמקי, ובמידה, והנמק אינו גדול ומופיע בקצה הלשון, מרבית הכלבים יסתדרו במצב זה וייהנו מאיכות חיים מצויינת. מקרים קשים יותר, כמו קשיי נשימה מבצקות בכניסה ללוע או פגיעה בדרכי האוויר עצמם, יחייבו אשפוז של הכלב בהשגחה מלאה ובניטור רציף. פגיעה קשה במערכת העיכול ו/או קושי באכילה יחייבו הכנסת צינור הזנה לצורך האכלה למשך מספר ימים.
     

    האם ניתן למנוע פגיעה של תהלוכן האורן?
     
    התשובה לשאלה הזו היא בהחלט כן. ניתן למנוע לחלוטין או להקטין את הסיכוי לנזק מהזחלים של תהלוכן האורן באופן פשוט ביותר. אנחנו תמיד מייעצים לבעלי הכלבים לא לאפשר לכלבים להסתובב באופן חופשי ובלי השגחה במקומות שקיים בהם פוטנציאל לסכנה עבורם. במקרה של תהלוכן האורן, היות וידוע שבעונת האביב הוא נפוץ באזורים של עצי אורן – יש להימנע מטיולים באזורים אלה, ובוודאי שאין לשחרר את הכלבים בלי השגחה אלא להוליך אותם ברצועה.

    ומה לגבי חשיפה שלכם? במידה וגם אתם נחשפתם לזחלים, בין אם באופן ישיר ובין אם באופן עקיף דרך כלביכם, אתם עלולים לחוש תחושת צריבה, עקצוץ או כאב חד. מרבית החשיפה באנשים היא במגע בכפות הידיים. חשוב לזכור כי במקרה של חשיפה אין לגעת בידיים בעור, ובפרט באזורי הפנים, בפה ובעיניים. יש לשטוף ידיים היטב עם הרבה מים במהירות האפשרית. במקרה של חשיפה דרך העיניים יש לפנות לייעוץ רפואי במהירות האפשרית.
      
    אנחנו זמינים עבורכם לכל שאלה בענין חשיפה או חשד לחשיפה של כלביכם לתהלוכן האורן ומאחלים לבעלי החיים שלכם ולכם הנאה שלמה עם בוא האביב.
     

    עבור לתוכן העמוד