yadin yadin yeshurun

    פרפרים

    הכנפיים שלהם מכוסות קשקשים צבעוניים, הפה שלהם בנוי כחדק, והעזרה שלהם לטבע אדירה. אפקט הפרפר.


    אחד המאפיינים של עונת האביב הוא שלל הפרפרים שניתן לראות בה. לפרפרים מחזור חיים של ארבעה שלבים. בשלב הראשון מטילה הנקבה ביצה על הצמח שממנו יקבל הזחל את מזונו. הביצה מחילה מרכיבי מזון הדרושים להתפתחות הזחל , והיא עטופה בקרום העשוי כיטין. בראשה ישנו קרום ובו פתחים שדרכם חודר הזרע בזמן ההטלה. זנים כמו לבנין הכרוב, לדוגמא, מטילים את הביצים בקבוצות, ואילו אחרים מטילים אותן בבודדות, זנב הסנונית הנאה למשל. צורת הביצה אינה אחידה ולמעשה לכל מין צורה המייחדת אותו. גם משך הזמן עד הבקיעה שונה בין המינים ועשוי לארוך ימים ואפילו חודשים, תלוי בתנאי מזג האויר.

    הזחל פורץ מקליפת הביצה ורוב זמנו עובר עליו באכילה וגדילה. והוא אכן גדל וגדל, עד בערך פי 50 מאורכו ופי 100,000 ממשקלו ההתחלתי. עורו , לעומת זואת, אינו גדל, ולכן הזחל משיר אותו עד חמש פעמים. התפתחות הזחל תלויה אף היא בתנאי מזג האויר ונמשכת משבועיים ועד עשרה חודשים, כשהוא מגיע לגודלו הסופי מפסיק הזחל לאכול ועובר טרנספורמציה על ידי הכניסה לשלב הביניים הקרוי גולם.

    בפרק הזמן הזה הזחל אומנם אינו נע, אבל בגופו מתרחשים תהליכים פיזיולוגיים מורכבים ומדהימים, שבהם מפורק גופו ונבנה גוף הפרפר הבוגר, שלב זה עשוי להתרחש שבוע ואפילו מספר שנים. כך או כך, בתום שלב זה בוקע מהגולם יצור , שבתחילה נראה מכווץ וחסר צורה, כמו כל עובר בדקותיו הראשונות, אך לאחר מספר דקות כנפיו נפרשות לאיטן והפרפר מופיע במלוא הדרו.

    הפרפר שייך למשפחת החרקים ומצויד בשלושה זוגות רגליים וגופו נחלק לשלושה חלקים: ראש,חזה ובטן. המאפיין את ראשו של הפרפר הוא פיו, הבנוי בצורה של חדק ומקופן כסליל, הוא משמש למציצת צוף. תפקיד החזה לשאת את רגלי הפרפר ואת כנפיו - מבנה קרומי דק ושקוף שעליו מונחים קשקשים מיקרוסקופיים צבעוניים המקנים לפרפר את צבעו היחודי, בבטן נמצאים האיברים הפנימיים: מערכת העיכול הנשימה והמין.

    היפה בפרפר הוא לא רק צורתו וצבעו, המוסיפים לכל גן חן ותנועה, אלא האופן שבו הוא חי, באיזון מלא עם הטבע. בשלבי חייו הראשונים הזחל אומנם מנצל את הצמחייה סביבו ומכרסם עלים ללא הפסק, ובמצבים מסויימים הוא אף עשוי להסב נזק, אבל משהוא הופך לפרפר הוא מחזיר לטבע שבעתיים בכך שהוא מעביר אבקנים מפרח לפרח ועוזר לצמחים להתרבות ולהתחדש. אילו היינו משכילים לרתום את הטבע לטובתנו ובנשימה אחת לשמור עליו ולהחזיר לו טובה, אולי היום היה מצבו של כדור הארץ טוב יותר.

    עצובה במיוחד העובדה ששינויי האקלים גורמים לירידה ניכרת במספר הפרפרים שניתן לראות. סיבה אחרת להדלדלות מספרם היא השימוש הלא מבוקר בחומרי הדברה בעיקר במדינות המפותחות, שאנחנו אחת מהן.

    עבור לתוכן העמוד