סקרוטום

    הנשר המקראי

    בסוף השבוע האחרון יצא לי ולמשפחתי לבקר בשמורה נחמדה ויפהפיה, שמורת גמלא, שמורה זו ממוקמת על גבול מדרונותיה המערביים של רמת הגולן ומהווה אתר טבע ונוף מדהים אליו מתלווה הסטוריה מפוארת. אין בכוונתי להפוך למדריך תירות, פשוט בגמלא נערך בשנים האחרונות פרוייקט גדול של השבת נשרים לטבע והמחזה הנגלה למבקרים בשמורה זו הוא מדהים.אז טרם אתם נוסעים לבקר בגמלא ומתפעלים מהיופי והטבע מעט מילים על הנשר וסגולותיו.

     

    הנשר הוא עוף דורס גדול אשר לפי סיווגו המדעי שייך לסדרת דורסי היום ממשפחת הניציים. אורך גופו של הנשר כמטר ומוטת כנפיו עשויה להגיע ל 2.70 מטר משקלו של נשר בוגר עשוי להגיע ל 8 ק"ג. הנשר נפוץ בארצות שלחופי הים התיכון מאסיה ועד הודו וזקוק לאקלים חם יחסית ועל כן הוא חי באזורי אקלים ים תיכוני ,ערבתי ומדברי. מקום מחייתו הוא בנופים הרריים עם מצוקים נישאים.

    צווארו של הנשר ארוך ומכוסה בנוצות קטנות בלבד, אגב מכאן שמו נשר שהרי נוצות ראשו נשרו. מקורו של הנשר ארוך, ואנקולי בקצהו, ומטרתו לאפשר תלישה של בשר מהנבלות אותן הוא אוכל.

    הנשר מאתר את מזונו בזמן מעוף וזאת על ידי חוש הראייה המפותח אשר מאפשר לו לאתר פגרים אפילו מגובה של כקילומטר. ברגע שאיתר הנשר את הפגר הוא צולל לעברו במהירות אשר עשויה להגיע  ל140 קמ"ש. מאחר ופגרים אינם מצויים בשפע נשר יכול לא לאכול כ 5 ימים ולהמשיך לתפקד בעורך נורמלי. לרוב אחרי תקופת צום ממושכת הנשר יאכל כמויות גדולות של בשר העשויות להגיע לכ 15% ממשקל גופו. אחרי ארוחה שכזו לנשר קשה לצאת בתעופה ובמצבים מסויימים הוא עשוי להשאר על הקרקע בקרבת הפגר. הנשר נחשב לראשון בשרשרת הניזונים מפגרים ורק אחריו יכולים דורסים קטנים יותר וחלשים יותר להנות מבשר הנבלה.

    הנשר הוא עוף חברותי הדוגר ולן במושבות בראשי הרים, בסלעים ובמערות. פעילות הבוקר של הנשר כוללת סירוק נוצות . פעילות זו עשויה להמשך כשעתיים עד שלוש ולאחר שמזג האויר מתחמם מעט ממריא הנשר לפעילותו היומית על גבי טרמיקות אויר חם הנושאות אותו לגבהים. בימי גשם הנשר איננו יוצא כלל מהמצוק.

    אזור הקינון שהוא גם מקום הלינה של הנשר נשמר לרוב במשך שנים רבות והקשר בין בני הזוג החיים בו נמשך ככל הנראה כל החיים. החיזור בין בני הזוג מבוסס על סירוק הדדי וביצוע מעופי ראווה של דאייה משותפת.

    נקבת הנשר מטילה ביצה אחת בלבד והדגירה נמשכת 52-56 יום ושני בני הזוג משתתפים בה במידה שווה. לאחר בקיעת הגוזל שני בני הזוג דואגים להאכלתו ולחימומו במשך כ 3 חודשים ובגיל 100-125 יום הגוזל פורח מהקן ויוצא לעצמאות. בגיל חמש שנים הנשר מגיע לבגרותו המינית ומוצא לו בן זוג לשארית חייו.

    לצערנו אוכלוסיית הנשרים בארץ ובעולם נמצאת במגמת ירידה . בארץ אוכלוסיית הנשרים נפגעה בעיקר מצייד לא חוקי ומשיפור תנאי התברואה אשר הובילו למיעוט הפגרים הזמינים כמקור למזון. רבים מהנשרים נפגעו כאשר אכלו פגרים של מכרסמים מורעלים או כאשר אכלו זבל מזוהם בגופים זרים או פסולת כדוגמת חוליות ותרמילים שהצבא השאיר מאחור. לשמחתינו פרוייקט השבת הנשרים לטבע זוכה להצלחה ובארץ הוקמו מספר אתרים בהם נעשה ניסיון ומאמץ להחזיר את הנשר לטבע בין היתר בגמלא ובכרמל. במסגרת פרוייקט זה הנשרים מגודלים בכלובים באזור המחייה החדש ובאופן הדרגתי משוחררים כאשר לטובת האכלתם הוקמו תחנות האכלה שם מונחים פגרים לטובת הנשרים.

    לסיכום הנשר הוא עוף מדהים ומרשים וללא ספק מוסיף לנוף הארץ ישראלי. אני מאחל לכל אלו העוסקים בהשבתו לטבע הצלחה ומי ייתן ויחזור להיות מלך העופות במחוזותינו.

    עבור לתוכן העמוד