מדי וט

    השתלת צואה בחתולים וכלבים

    השתלת צואה

    אתם לא טועים, וקוראים נכון –השתלת צואה מתבצעת גם בכלבים וחתולים, ולא רק בבני אדם, ועם תוצאות חיוביות ורצויות!

    מהי השתלת צואה?

    השתלת צואה היא הליך טיפולי חדשני בו מעבירים צואה מפרט בריא (תורם) למערכת העיכול של פרט חולה (נתרם). אנו ביצענו את השתלת הצואה הראשונה בחתול שדווחה בישראל בחתולה שסבלה חודשים רבים משלשולים דמיים כרוניים, ואשר אובחנה עם קוליטיס כיבי באמצעות ביופסיות שנדגמו בעזרת אנדוסקופ. החתולה טופלה במשך חודשים רבים בטיפול תרופתי מקובל, ואף בקומבינציות של מספר תרופות ביחד, כולל טיפול במזון היפואלרגני, אך החתולה לא הגיבה לטיפול התרופתי המקובל. רק לאחר שמוצה כל הטיפול התרופתי, הסכימו הבעלים לבצע את הליך השתלת הצואה כמוצא אחרון לחתולה, והתוצאה היתה טובה מאוד!

    בבני אדם מבוצעת השתלת צואה כבר שנים רבות כהליך טיפולי לנגיעות בקלוסטרידיום דיפיצילה, אך קיימות עדויות כי השתלת צואה יכולה לשמש כהליך טיפולי במגוון בעיות, מחלות ומצבים שאינם קשורים רק לשלשולים כרוניים של מערכת העיכול, כמו פרקינסון, אלרגיות, בעיות עור, בעיות בדרכי השתן, סוכרת, תסמונת התשישות הכרונית, השמנת יתר, אסטמה, מחלות אוטואימוניות ועוד. בשנים האחרונות יש יותר ויותר עדויות ברפואה הווטרינרית כי השתלת צואה יעילה גם בכלבים וחתולים עם שלשולים כרוניים, ואף בסוסים, בקר וקופים.

    כיצד עובדת השתלת צואה?

    מערכת העיכול של יונקים מכילה אוכלוסיית חיידקים גדולה ומורכבת, אשר לא פעם מכונה הגנום השני שלנו, ולה מספר תפקידים משמעותיים בשמירת הבריאות של מערכת העיכול, כשהתפקיד העיקרי והחשוב ביותר הוא ויסות המערכת החיסונית ושמירה מפני חיידקים מזיקים. ההערכה הקיימת היא כי מערכת העיכול בבני אדם מכילה 100 טריליון מיקרואורגניזמים, שהם פי 10 מסך כל תאי הגוף באדם. המונח מיקרוביוטה מתאר את כלל אוכלוסיית החיידקים והמונח מיקרוביום מבטא את כלל אוכלוסיית המיקרואורגניזמים ואת מכלול החומר הגנטי (דנ״א) שלהם. כל שינוי לרעה בשיווי המשקל וביחס בין אוכלוסיות החיידקים השונות במערכת העיכול, שנהוג לכנותם חיידקים ״טובים״ וחיידקים ״רעים״ (פתוגנים), גורם לחוסר איזון של אוכלוסיית החיידקים, המכונה דיסביוזיס. דיסביוזיס יכול להיגרם על ידי מצבי מחלה שונים, אך גם על-ידי מתן אנטיביוטיקה, שינוי בתזונה, שינוי בתנאי הסביבה וכמובן גם לגנטיקה יש השפעה על היכולת לפגוע באיזון של אוכלוסיות החיידקים הטובים והרעים. למעשה, האיזון במערכת העיכול הוא מורכב אף יותר, היות ולחיידקי מערכת העיכול תפקידים רבים ושונים, ובנוסף לחיידקים, מערכת העיכול כוללת גם וירוסים, שמרים, טפילים וחד-תאיים אחרים.

    מה הבסיס הרעיוני להשתלת צואה?

    מכאן, מובן הבסיס הרעיוני העומד מאחורי השתלת צואה, והוא דומה לשימוש בפרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה או בשילוב של השניים (סינביוטיקה): לספק אוכלוסיית חיידקים, שתחליף את אוכלוסיית החיידקים המקולקלת של הפרט החולה, בתנאים עדיפים, ובכך תאפשר למערכת החיסון של הפרט המקבל להתמודד עם מצבי מחלה שונים, אם כי מנגנון הפעולה המדויק אינו ברור לחלוטין.

    כיצד מתבצעת בפועל השתלת צואה וכיצד נבחר הפרט התורם?

    כיום, אין הסכמה לגבי הפרוטוקול המועדף להשתלת צואה ברפואה הווטרינרית, ואנו מבצעים את השתלת הצואה על פי פרוטוקול נבחר שאומץ על ידי מספר פורצי דרך בתחום זה. הליך השתלת הצואה כולל מציאת תורם מתאים, וזהו השלב הקשה, המורכב והארוך ביותר. על התורם להיות פרט בוגר, מאותו סוג בעל חיים, בן שנתיים עד שש שנים, בריא, שאינו סובל מבעיות במערכת העיכול, מחוסן ומטופל באופן קבוע נגד טפילי מעיים, שתזונתו מאוזנת, אינו אוכל מזון נא, ואשר לא קיבל אנטיביוטיקה לפחות בשלושת החודשים שקדמו להשתלת הצואה. אותו הפרט יעבור סדרת בדיקות סינון נוספות, הכוללת בדיקת דם מלאה ובדיקת צואה לשלילת הימצאותם של טפילי מעיים וחיידקים פתוגניים שונים. בנוסף, חתולים עוברים גם בדיקה לשלילת הימצאותם של וירוסים כמו איידס של חתולים ולוקמיה, ובמידת הצורך גם בדיקות נוספות. באופן אידאלי, פרטים החולקים סביבת בית גידול זהה הם המתאימים ביותר, אך מצב זה אינו תמיד אפשרי ובר-קיימא. 

    לאחר שנבחר תורם הצואה המתאים נקבע מועד ההשתלה. חשוב מאוד לסנכרן את מועד התרומה ומועד ההשתלה. היות ולבעלי חיים אין בנק צואה, בדומה לזה הקיים בבני אדם, הכלל של לקיחת הצואה מהתורם הוא ״כמה שיותר טרי וכמה שקרוב למועד ההשתלה״, ואנו מבצעים זאת במקביל. בזמן שאנו משיגים את הצואה מהתורם, אנו כבר מתחילים בתהליך הכנתו של הנתרם להליך של השתלת הצואה.

    אנו שוקלים את הצואה מהתורם, מערבבים אותה עם כמות ידועה של נוזלים פיזיולוגים סטריליים (סליין) באופן ידני או בעזרת מיקסר ייעודי עד לקבלת מרקם נוזלי של התערובת, ואז מעבירים את התערובת הנוזלית דרך מסננת כדי להיפטר מחלקים גדולים יותר, עד שמתקבלת תמיסת צואה אחידה ונוזלית ובנפח קבוע, והיא זו המושתלת אצל הפרט המקבל באמצעות צינור חוקן המוחדר למיקום מועדף במעי הגס של הנתרם. כל זאת, כשהפרט הנתרם מצוי בהרדמה כללית, במנחים קבועים ובזמנים מדודים בכל מנח, מנוטר ומושגח כל העת. השתלת הצואה עצמה אורכת 45 דקות. לאחר ההשתלה נשאר הפרט באשפוז גם לשם השגחה וגם על-מנת להגביל את תנועתו כדי לנסות ולצמצם את תנועתיות המעיים ולהבטיח שמרבית הצואה שהושתלה תישאר במעיים. הספרות המקצועית מדווחת כי לעיתים יש צורך ביותר מהשתלת צואה אחת, המתבצעת בהפרש של מספר שבועות מההשתלה הקודמת.

    ומה לגבי בנק צואה?

    מחקר שנערך לאחרונה מצא כי לא נמצא הבדל משמעותי בתוצאות של השתלת צואה כאשר נעשה שימוש בצואה טרייה שהוחדרה כחוקן ובין שימוש בצואה מוקפאת ב-80°C- הנשמרת בתנאים אלה. למרות היתרונות הרבים של השתלת צואה כקפסולת צואה, הרי שעד שיוקם בנק צואה לחיות מחמד, ובגלל העלויות הגבוהות של ההכנה של הצואה הקפואה ושמירתה, מרבית המרכזים הווטרינרים, וביניהם מדי-וט, מבצעים את השתלת הצואה בצורת חוקן. 

    השתלת צואה היא הליך חדשני ומבטיח לטיפול בבעיות כרוניות של מערכת העיכול אשר אינן מגיבות לטיפול קונסרבטיבי בכלבים וחתולים. הליך השתלת צואה נחשב הליך בטוח, יעיל ובעל פוטנציאל להשגת תוצאה רצויה וריפוי. עם זאת, חשוב להבין, כי תחום השתלת הצואה הוא עדיין תחום ניסיוני וחדש ברפואה הווטרינרית, ולמרות שקיימות יותר ויותר עדויות, ראיות ותיאורי מקרה לגבי תוצאות חיוביות ורצויות של ההליך, יש לזכור, כי יש צורך במחקרים מעמיקים נוספים בתחום, וכי לא כל בעל חיים משלשל הוא מועמד להשתלת צואה, ויש לברור בקפדנות את אותו מטופל שלא הגיב לטיפול קונסרבטיבי. 

    גם השתלות הצואה שביצענו במדי-וט מצטרפות לנתונים המבטיחים של הליך זה, וד״ר שירלי פורמנסקי, המבצעת את השתלות הצואה, אף פרסמה מאמר בכתב עת מקצועי אקדמי לגבי אחת מהשתלות הצואה שבוצעה אצלנו על ידה. אנו נשמח לסייע, לייעץ ולבדוק האם חיית המחמד שלכם מתאימה להשתלת צואה.




    עבור לתוכן העמוד