מדי וט

    מקרה השנה 2019 – סוניה, סיפור על אהבה ואנושיות בכביש ראשי

    סוניה

    איך נתחיל לספר את סיפורה של סוניה? – סיפור שהוא כנגד כל הסיכויים. סיפור של התחלה לא פשוטה בעולמנו, המעיד כמה בני האדם יכולים להיות גם נפלאים אך גם חסרי לב.

    סוניה נמצאה זרוקה בצד הכביש כשבוע לפני שהגיעה אלינו למדי-וט. גורת כלבים מתוקה להפליא בת כחודשיים, שככל הנראה ננטשה ונדרסה לפני שלכדה את עיניהם של אנשים טובים, שעצרו בצד הדרך ואספו אותה אל רכבם ואל ליבם. מאז שסוניה אומצה היא שתתה אך אכלה מעט ונראה היה לבעליה החדשים שהיא הולכת ונחלשת. כשנשאלו, ציינו שבתחילה הייתה נותנת שתן בטפטופים אך בהמשך לא נצפתה נותנת שתן בכלל. הבעלים החדשים לקחו את סוניה למרפאה הווטרינרית הקבועה שלהם אולם לאחר בדיקות ראשוניות סוניה הופנתה אלינו למדי-וט כשהתברר כי מידת הפגיעה בה היא בעלת פוטנציאל מסכן חיים.

    בהגעה אלינו סוניה נראתה מדוכאת ומעט עייפה ביחס לגור צעיר. המדדים החיוניים שלה היו תקינים אבל הבטן שלה היתה נפוחה, ובמישוש בטני חשדנו כי היא מלאה בנוזל חופשי היות ונגיעה בצד אחד של הבטן יצרה מעין ״גל״ לכיוון הצד השני של הבטן. ממצא זה בא לידי ביטוי גם בצילומי הרנטגן, שהדגימו אובדן פרטים של איברי חלל הבטן על רקע נוזלים חופשיים. ממצא משמעותי נוסף בצילומי הרנטגן היו מספר שברים באגן, ככל הנראה, בעקבות תאונת הדרכים שעברה עם פגיעה בפלג הגוף האחורי. למרבה המזל של סוניה לא נראו פגיעות עצביות בעקבות התאונה.

    במסגרת כל ההערכה הראשונית של סוניה, ערכנו לה גם בדיקות דם שהצביעו על פגיעה חמורה ביכולת פינוי שתן, ממצא שיכול להתאים או לפגיעה בכליות עצמן או במנגנון ההפרשה, קרי ב"צנרת". רק ככה כדי לסבר לכם את האוזן, מדד הקראטינין שלה, שהוא מדד תפקוד כלייתי, היה גבוה בערך פי 10 מהנורמה. בנוסף, תועדו גם שינויים אופייניים ברמות מלחים בדם.

    אולטרסאונד בטן שבוצע הדגים נוזל חופשי רב שנדגם ונבדק, ואופיין כשתן חופשי בחלל הבטן. השלפוחית כן נצפתה באולטרסאונד ונראתה עגולה ובגודל בינוני. אולטרסאונד של הכליות הדגים שתי כליות עם אגן כליה ושופכנים (אורטרים) מורחבים מאוד. שופכנים הם אותם צינורות שתן המחברים את הכליות לשלפוחית, והמעבירים את השתן הנוצר בכליות לשלפוחית השתן. 

    לאחר הכנסת קטטר ורידי ומתן נוזלים נעשה ניסיון להכניס קטטר שתן לשלפוחית השתן תחת טשטוש בעוד סוניה שוכבת על ביטנה. נעשו מספר ניסיונות אולם כשכבר הצלחנו להחדיר את הקטטר, מהר מאוד התברר על סמך כמות הנוזל הגדולה שהתנקזה דרכו, כי, למעשה, אנו מנקזים את הנוזל החופשי בחלל הבטן ולא את השלפוחית. ממצא זה יכול להעיד רק על קרע בשופכה (אורטרה), אותו צינור שנועד להוביל את השתן מהשלפוחית אל מחוץ לגוף. 

    סיימנו לנקז את חלל הבטן מהשתן שדלף ולאחר מכן ביצענו צילום רנטגן נוסף לאשש את החשד של הממצאים, וסוניה הוכנה לניתוח חירום. התלבטנו מה נכון לעשות. זה לא מקרה סטנדרטי. מצד אחד, עדיף להימנע מהרדמה במצב כזה היות וסוניה לא היתה יציבה, אך מצד שני, המשך הצטברות השתן בבטן עלול היה לסכן את חייה אף יותר. הוחלט בכל זאת לבצע ניתוח ליצירת מעקף ולאפשר לשתן שהתאסף בשלפוחית להתנקז החוצה בעזרת צינור, קטטר ייעודי, שיאסוף שתן ישירות מתוך השלפוחית החוצה דרך קיר הגוף. למעשה, אותו הצינור הוא זה שיצר את המעקף, בכך שעקף את הצינור האנטומי המקורי, אותה השופכה הקרועה, שלא אפשרה לשתן לצאת החוצה מהשלפוחית. מדובר בניתוח יחסית פשוט ומהיר, מציל חיים, המאפשר ייצוב רפואי ראשוני. היה ברור כי אחריו יגיע ניתוח לתיקון הקרע בשופכה וחידוש הזרמת השתן במסלול הרגיל, אך כל זאת יוכל להתאפשר רק כשסוניה תהיה במצב כללי טוב יותר.

    כאמור, סוניה הורדמה עם ניטור קפדני לניתוח הקצר, ולאחר מכן הועברה להתאוששות. את סוף השבוע בילתה סוניה באשפוז כשהשתן מנוקז ממנה דרך אותו הצינור היוצא מהשלפוחית דרך קיר הבטן. בימים לאחר הניתוח התחזקה סוניה והשתפרה מאוד הן מבחינה קלינית והן מבחינת המדדים בבדיקות הדם. התפקוד הכלייתי חזר לערכי נורמה, ומספר בדיקות אולטרסאונד חוזרות הדגימו הקטנה של אגני הכליה וחזרה של השופכנים לגודל תקין.

    ארבעה ימים לאחר ההגעה סוניה הורדמה לניתוח נוסף. לפני הניתוח בוצעו צילומי רנטגן מיוחדים, עם חומר ניגודי, להדגמת "הצנרת" של מערכת השתן משני הכיוונים. ממצאי ההדמיה בעצם הדגימו נתק בין שני הצדדים. מיקום הקרע נראה מיד בכניסת השלפוחית והשופכה לאגן, מה שהפך את המלאכה למאתגרת יותר בגלל הגישה שהתאפשרה רק דרך "פתיחה" קלה של עצמות האגן ועבודה זהירה בעומק כל המבנים העדינים האלה. במהלך הניתוח נעשה שימוש בקטטרים שסייעו מאוד בהנחת תפרים מדויקים ברקמה הנכונה, שבינתיים הפכה לצלקתית, היות והפגיעה הראשונית כבר היתה ישנה. בסיום הניתוח הושאר קטטר שתן רך ועדין בתוך השופכה ששוחזרה על מנת לאפשר החלמה של הרקמה ללא חשיפה לשתן הצורב שעלול ליצור כאב וגירוי. 

    לאחר יומיים נוספים הועברה סוניה להמשך טיפול במרפאה המפנה, ונכון לכתיבת שורות אלו היא כבר שבועיים ויותר בביתה, ללא קטטרים או תרופות. סוניה מצליחה לתת שתן באופן תקין וכולנו תקווה שכך גם תמשיך. היצרויות באזור הניתוח תיתכנה גם בעתיד הקרוב אבל כולנו מחזיקים אצבעות שבזאת תמה כניסתה הקשוחה לעולם.

    אז למה בחרנו דווקא בסיפורה של סוניה לסיפור של 2019? – מעבר למקרה הרפואי הלא שגרתי והמאתגר מבחינה רפואית וכירורגית, התרגשנו מבעליה החדשים של סוניה, שאספו גורת כלבים באמצע כביש מהיר, פתחו לה את דלתם וליבם, השקיעו בה את אהבתם ונתנו לה עתיד ואופק חדש.


    עבור לתוכן העמוד