מדי וט

    מנפלאות הטכנולוגיות הכירורגיות - ניתוחי לפרוסקופיה, ניתוחים זעיר פולשניים

    לפרוסקופיה

    ד״ר באסל חיג׳אזי מספר בגוף ראשון על הכשרה בניתוחים זעיר פולשניים

    עד לא לפני זמן רב ניתוחים ופרוצדורות כירורגיות נחשבו כהליכים פולשניים, הכרוכים בכאב ובפרק זמן ממושך של התאוששות. כך היה גם ברפואה ההומנית וגם ברפואה הווטרינרית. בעשורים האחרונים, עם התפתחות הטכנולוגיה הרפואית, רבים מכלי הניתוח הכירורגיים שכולנו מכירים הוחלפו במכשור רפואי מתקדם כדוגמת אנדוסקופים, רובוטים ולייזר. כיום, מתבצעים רבים מהניתוחים ברפואה ההומנית בשיטות ניתוח זעיר פולשניות המתבצעות באמצעות חתכים מאוד קטנים בגדלים של 3, 5 ו-7 מילימטרים בלבד, ואשר מאפשרות ביצוע של מגוון רחב של ניתוחים בחלל הבטן ובבית החזה. כלומר, באמצעות התפתחות הטכנולוגיה הרפואית נוצר מענה המקטין באופן משמעותי את רמת הפולשנות הניתוחית. ההתפתחות הטכנולוגית הזו הובילה לפיתוחה של גישה כירורגית פורצת דרך, והם הניתוחים הזעיר פולשניים, המתבצעים באמצעות לפרוסקופ, כלי ממשפחת האנדוסקופיה, ולכן מכונים ניתוחי לפרוסקופיה. לפרוסקופיה היא מילה הלקוחה מהשפה היוונית, המורכבת מהלחם של שתי מילים, כאשר ׳לפרו׳ היא חלל הבטן ו׳סקופיה׳ היא הסתכלות. בעברית מכונה לפרוסקופיה בשם שְׁקִיפַת בֶּטֶן.

    לפרוסקופיה יכולה לשמש גם ככלי אבחוני וגם ככלי טיפולי. בדומה לניתוחי בטן בשיטה הפתוחה, גם לפרוסקופיה מבוצעת כאשר בעל החיים מורדם בהרדמה במלאה ומנוטר. בכל אחד מהחתכים הזעירים שמבוצעים מוחדר צינור דקיק עם כלי ייעודי אחר של מערכת הלפרוסקופיה. לדוגמה, המצלמה הזעירה בקצה הצינור שמוחדר דרך אחד החתכים מעבירה את התמונה אל מסך המחשב, וכך ניתן לעקוב ולראות את מה שמתרחש בחלל הבטן. בנוסף, יש צינור המאפשר ניפוח של חלל הבטן באמצעות פחמן דו חמצני, דבר המסייע לראות את איברי הבטן בצורה טובה יותר היות והוא מפריד בין איברי הבטן השונים ובין האיברים לקיר הבטן. בסיום ההליך נשאב הגז בחזרה מחלל הבטן. וכמובן, יש את החתך, שדרכו מוחדר צינור דק נוסף ובו כלי העבודה הנדרשים לניתוח.

    וכמו בתחומים רבים ברפואה ההומנית המענה הזה לגישה בהליך זעיר פולשני זלג גם לרפואה הווטרינרית, ובשנים האחרונות נכנסו פרוצדורות זעיר פולשניות לתחום הכירורגיה הווטרינרית, והן מהוות נפח לא קטן מכלל הליכי הכירורגיה בבעלי חיים. היתרונות של הניתוחים הזעיר פולשניים הם פחות כאב ופחות צלקות לאחר הניתוח עם משך התאוששות מהיר יותר. 

    מי שלא מכיר אותי לא יודע כנראה שהתחום שאני הכי אוהב ברפואה וטרינרית, ושאני מתמקצע בו, הוא תחום הכירורגיה. כיוון שאני אוהב ללמוד דברים חדשים ואוהב חדשנות בכל מה שקשור לכירורגיה, נרשמתי למספר רב של קורסים  מתקדמים בכירורגיה, וביניהם, הקורס בטכניקת ניתוח זעיר פולשני, הלפרוסקופיה. לאחר חיפושים רבים והמלצות של וטרינרים עמיתים למקצוע, מצאתי בית ספר ללימודים וטרינרים מתקדמים באירופה אשר מציע קורסים בתחומים רבים ברפואה הווטרינרית והמיועד לווטרינרים אשר מעוניינים להתקדם ולהתמקצע בתחום שהם אוהבים. וכך מצאתי את עצמי עולה על טיסה לקלוז׳-נפוקה, עיר אוניברסיטאית עתיקה ברומניה, שם התקיים הקורס בלפרוסקופיה מטעם ה-ESAVS - בית הספר האירופאי המתקדם ללימודי וטרינריה.

    הקורס ארך 5 ימים מלאים ואינטנסיביים עם לו״ז עמוס ורחב. ביום הראשון של הקורס למדנו את כל התיאוריה הנחוצה להבנה של ניתוחים זעיר פולשניים, האינדיקציות, הטכניקות השונות, על המכשור עצמו וכל מה שקשור לסביבת חדר הניתוח. במהלך היום גם תרגלנו ״על יבש״ כיצד להשתמש במצלמה אשר נכנסת לבטן בחתך קטנטן של 3 מילימטרים יחד עם שני פתחים נוספים, גם הם, כאמור, בגדלים קטנים מאוד, אשר באמצעותם ניתן להכניס ׳כלי עבודה׳ נוספים כמו מספריים ארוכים ותופסן אשר תופס חלקים מאיבר בטני או את כל האיבר. בהתחלה המשימות היו משעשעות וקשות באותה מידה, כמו העברת חישוקים ממקום למקום באמצעות כלי הלפרוסקופיה הייעודיים או גזירת צורות על נייר באמצעות המספריים הייעודיים, ואפילו לקשור קשרים באמצעות המכשור. אך כמו שנהוג לומר ׳קשה באימונים  - קל בקרב׳, ובימים שלאחר מכן עברנו לניתוחי בטן ממש ולמדנו כיצד לבצע ניתוחי בטן כדוגמת עיקור כלבה, הסרת כיס מרה, ניתוחי כבד וגם ניתוחי כליות. כשחושבים על זה, זה באמת מדהים שניתן לעשות ניתוחים מורכבים באמצעות 2-3 פתחים קטנים בבטן באורך של כמה מילימטרים בודדים. חשוב לציין שלא כל המקרים הכירורגיים מתאימים לניתוחי לפרוסקופיה ויש מקרים שיש בהם עדיפות ברורה לניתוחי בטן בשיטה הפתוחה.

    כל החוויה היתה בהחלט יוצאת דופן עבורי, ולא רק  בהקשר של הלימודים העיוניים והמעשיים. היה יפה לראות ולהכיר את כל 15 הווטרינרים שהגיעו מארצות שונות כדי להתמקצע בתחום זה. למדתי ביחד עם וטרינרים שהגיעו ממלטה, גרמניה, סלובקיה, צ׳כיה, רומניה, הולנד ופולין. וכמובן, שלאחר כל יום לימודים הייתי יוצא לראות את העיר העתיקה, היפה והשקטה של קלוג׳. כמעט כל ערב ביקרתי במקום היסטורי מעניין אחר, אך לצערי היו עוד מקומות רבים שרציתי לבקר ולא הספקתי להגיע אליהם. חווית הלימוד הייתה מרשימה מבחינת הארגון של הקורס, התכנים, והאינטראקציה עם המרצים והווטרינרים שהשתתפו יחד איתי בקורס. אני מקווה שבעתיד הקרוב אוכל להתחיל לבצע גם לפרוסקופיות שונות כחלק מניתוחי הכירורגיה הרבים והמגוונים שאנחנו מבצעים במדי-וט.

    עבור לתוכן העמוד