מדי וט

    חטיפים ונהנים

    רעלים

    מי מאיתנו לא נותן חטיפים לבני המשפחה וחברינו הטובים הולכי על ארבע שלנו? אנחנו כמעט ולא מכירים כאלה, וכשלעיתים רחוקות אנחנו פוגשים אותם, זה כנראה רק בגלל שחיית המחמד מאוד מאוד בררנית בהזנה שלה.

    יש מגוון מאוד גדול של חטיפים שניתן להציע לחיות מחמד שלנו. קיימים חטיפים מסחריים רבים ושונים, וקיימים מה שאנחנו קוראים ׳חטיפים ביתיים׳, שהם ׳מזון ביתי׳ שבעלים נוהגים לתת לחיות המחמד שלהם, והם יכולים לכלול בשר, עוף, דגים אבל גם פירות, ירקות ומתוקים. אנחנו נתמקד בחטיפים ביתיים אבל נספר גם על עקרונות כלליים למתן חטיפים, וננסה לענות על אותן השאלות שאתם שואלים אותנו, ובצדק, על בסיס יומיומי במרפאה.

    באנו לעשות לכם סדר בנושא חטיפים לחיות מחמד, ואספנו לכם מספר שאלות נפוצות בנוגע למתן חטיפים:

    1. מהי הכמות היומית המומלצת למתן חטיף לחיית המחמד שלי? 

    כלל אצבע הוא שכמות החטיף היומית שניתן לתת היא עד 10% מסך הצריכה הקלורית היומית כל עוד 90% מסך הקלוריות היומיות מגיעות ממזון מאוזן ומלא המותאם לסוג חיית המחמד (כלב או חתול), לגילה (גור, בוגר, מבוגר) וגם מותאם למצבה הרפואי במידה ומצריך מתן מזון רפואי ייעודי למצבה (מחלת כליה, סוכרת, מחלת כבד וכו׳). 

    כלומר, לא רק שהחטיף אינו עולה על יותר מ-10% מתצרוכת הקלורית היומית המחושבת לחיית המחמד אלא הוא גם כזה שאינו פוגע בערכים ובצרכים של התזונה היומית של חיית המחמד. דוגמה לחישוב כמות החטיף המותרת היא שבמידה וחיית המחמד שלכם אמורה לצרוך 350 קילו-קלוריות (ק״קל) ליום, הרי ש-10% מתוך אותן 350 קק״ל הוא מקסימום 35 קק״ל יומיות המוקצבות לחטיפים.


    2. איזה סוג של חטיפים בריאים ומותרים לחיית המחמד ואיך בוחרים אותם?

    חשוב לזכור שני עקרונות כלליים:

    1. בטיחות - הרבה מזונות המותרים לבני אדם אינם מומלצים לחיות מחמד גם אם הם גורמים ׳רק׳ לאי נעימות או מצב מחלה הפיך כמו תסמינים של מערכת העיכול כשלשולים והקאות, ועל אחת כמה וכמה אם הם גורמים להרעלה מסכנת חיים מאכילתם. דוגמאות ממזונות מסוכנים ואסורים לחיות המחמד שכולנו מכירים הם בצל, שוקולד, ענבים, צימוקים והממתיק המלאכותי קסיליטול

    2. מצבה הרפואי של חיית המחמד – כמו שכבר ציינו קודם לכן, חיות מחמד רבות הן בעלות מצבים רפואיים ספציפיים הדורשים התערבות בהזנה שלהן והתאמה של המזון למצבם הרפואי בין אם על-מנת להאט הידרדרות של מצב רפואי (כמו באי-ספיקת כליה או סוכרת) או, לעיתים, למנוע הישנות וחזרתיות של מצב רפואי (כמו במקרים של אבנים בדרכי השתן) או במצבים של דלקות לבלב, בעיות במערכת העיכול, אי-סבילות ו/או אלרגיה למזון. 

    דוגמה טובה לחטיפים שיש להתאים לחיות מחמד עם בעיות רפואיות ספציפיות היא שחטיף עם תכולת שומן גבוהה לא יתאים לכלבים עם דלקות לבלב אך יכול להתאים לכלבים ללא רקע של דלקות לבלב. דוגמאות נוספות לחטיפים המותאמים למצבים רפואיים הן שחטיף עתיר חלבון לא יתאים לחיות מחמד המאובחנות עם בעיות כליה אך יכול להתאים לאלה שלא סובלות מכך, או שחטיף עשיר בפחמימות (סוכרים) לא יתאים לחיית מחמד הסובלת מסוכרת אך יכול בהחלט להתאים לחיית מחמד בריאה ללא רקע סוכרתי.


    3. האם יש יתרון בלתת חטיפים ביתיים לחיות מחמד ומה לגבי ׳משהו מתוק׳?

    גם לגבי שאלה זו התשובה מעוגנת בשני העקרונות שמנינו – בטיחות והתאמה למצבה הרפואי של חיית המחמד. חטיפים ביתיים, כולל אלה המכילים סוכר, לא אמורים לגרום נזק לחיית מחמד בריאה כל עוד הם ניתנים בצורה מושכלת. אנחנו נשאלים הרבה מאוד על-ידי בעלים של חיות מחמד בנוגע לצורך של חיות המחמד ב׳משהו מתוק׳. הבסיס לשאלה הזו מובן לנו לחלוטין והוא נובע מהצורך המוכר שלנו ל׳משהו מתוק׳. 

    ובענין הזה, אולי יפתיע אתכם לגלות שלחתולים אין יכולת לטעום את הטעם ׳מתוק׳ היות ואין להם קולטנים לטעם זה. אתם ודאי תשאלו, ובצדק, אז איך זה שחתולים אוהבים חטיפים מתוקים, ואנחנו נענה, שקרוב לוודאי, הם מתענגים על החטיפים המתוקים בגלל מרכיב אחר ריחני וטעים, ואולי בכלל בגלל אותו מירקם של החטיף שהם נהנים ממנו. 

    בניגוד לחתולים, כלבים דווקא יכולים לטעום ׳מתוק׳. זה אולי באמת מפתיע לשמוע שחטיפים המכילים סוכר כמו פירות, מולסה או מייפל אינם גורמים בדרך כלל נזק לכלבים. כמובן, חשוב לזכור כי היכולת לטעום ׳מתוק׳ מציבה לכלבים פיתויים רבים מתוקים ומסוכנים הגורמים להרעלות חמורות כמו שוקולד, קסיליטול ונוזל קירור לרדיאטור (אנטיפריז). 

    למעשה, אם כבר הרחבנו מעט על חטיפים עתירי סוכר, הרי שאנחנו מנצלים את הטעימות הגבוהה של סוכרים למספר שימושים טיפוליים: 

    1. בחיות מחמד הסובלות מעוויתות עקב ירידה חדה ברמת הסוכר אנחנו ממליצים לבעלים למרוח סירופ מייפל או דבש על החלק החיצון של החניכיים (אין להכניס אצבע לחלל הפה) בזמן העווית על-מנת להעלות את רמת הסוכר בצורה מהירה. באופן הזה משיגים עליה מידית ומהירה ברמת הסוכר בגוף, היות והיא מקבילה בזמינות שלה להזרקה תוך-ורידית של גלוקוז (סוכר). 

    2. שימוש מושכל נוסף שאנחנו עושים ב׳חטיף סוכר׳ הוא במצבים של חוסר תיאבון או תיאבון מופחת בחיית מחמד חולה. כפית סוכר אחת או מולסה או דבש או מייפל יכולה ׳לעשות את העבודה׳ בעידוד תיאבון, ואינה אמורה להעמיס עודף של צריכת קלוריות משמעותית למנת ההזנה הניתנת. סוכר יכול גם לסייע בעידוד תיאבון, ובעיקר במצבי מחלה, בהם לא ניתן לתת שומנים בעודף. גם שומנים ידועים בטעימותם הגבוהה ואף הם מסייעים בעידוד תיאבון. כמו שכולנו יודעים אין כמו צ׳יפס טעים על-פני תפוח אדמה מבושל במים, והטעימות הגבוהה נגזרת מכמות השומן כמובן ופחות מתפוח האדמה עצמו. נסו להציע לכלב קערת מזון עם מזון המיועד לכלבים וקערת מזון נוספת עם מזון המיועד לחתולים. מרבית הסיכויים שהבחירה תהיה קלה עבורו, והוא יעדיף את מזון החתולים. ומדוע? הדרישות התזונתיות של חתולים וכלבים שונות לגמרי. אחד ההבדלים הוא שחתולים זקוקים לבריאותם לאחוז שומן גבוה יותר במזון מזה הזקוקים לו כלבים, ומכאן, שרמת הטעימות של מזון חתולים, העתיר בשומן, גבוהה יותר. 

    אנחנו לא ממליצים לתת ׳חטיפי סוכר׳ בכמות רבה אך מתן חטיף מהסוג הזה בצורה מתונה לחיית מחמד בריאה אינו מהווה בעיה או סכנה.


    ומה לגבי פירות וירקות:

    תפוח, בננה, אוכמניות, תותים, אבטיח ומלון – הם פירות המכילים סוכר שמשמשים הרבה בעלי כלבים כ׳חטיף׳, שאכן ניתן לתת אותם במנה מדודה. קיים הרבה מידע ברשת על כמות הקלוריות של כף או שתיים מכל אחד מאלה, כך שהחישוב הקלורי היומי הוא קל וברור.

    ברוקולי, עגבניות, גזר, פלפל מתוק, גבעולי סלרי, מלפפון ואפילו אספרגוס הן אופציות בריאות לחטיפים על בסיס ירקות לכלביכם.

    חשוב להזכיר שוב כי יש פירות וירקות שאין לתת בשום פנים היות והם גורמים להרעלה כדוגמת בצל, ענבים, צימוקים ואגוזי מקדמיה.


    4. מהי ההמלצה למתן חטיף ממקור חלבון מהחי?

    חטיפים על בסיס חזה עוף וחזה הודו, מבושלים כמובן, הם אופציה בריאה ודלת שומן כמתן חטיף. גם במקרה זה קיים הרבה מאוד מידע זמין ברשת בנוגע לכמות הקלוריות של יחידת משקל או כמות של חזה עוף וחזה הודו.


    5. האם מומלץ לתת חטיף עתיר במלח?

    אנחנו לא ממליצים על חטיפים עתירים במלח, בוודאי לא לחיות מחמד המאובחנות עם בעיות לב, אך גם לא לחיות מחמד בריאות. יש די והותר אפשרויות הרבה יותר בריאות. כמו שמזונות וחטיפים עתירי מלח אינם מומלצים עבורנו, כך גם אינם מומלצים עבור חיות המחמד שלנו בין אם הם מגיעים כחטיף ביתי כמו ירק במלח, אבל גם כמזונות מעובדים עתירי מלח כמו צ׳יפס, פיצה וגבינה צהובה.

    וכמו שאנחנו נוהגים לסיים כמעט כל כתבה שלנו -  אם יש לכם שאלות, או אם אתם מתלבטים בנוגע לחטיף או הזנה מתאימה לחיית המחמד האהובה שלכם – אנחנו תמיד פה עבורכם. וכמו שאמר הרמב״ם – עשו מזונותיכם תרופותיכם ולא תרופותיכם מזונותיכם. לבריאות ובתיאבון!

    עבור לתוכן העמוד