yadin yadin yeshurun

    בעלי חיים מבוגרים


    עם התפתחות הרפואה ההומאנית, והמקבילה הוטרינרית, תוחלת החיים של חברינו על ארבע עולה גם כן, ולכן גם עולה הצורך בטיפול הגריאטרי בחברנו . תהליך ההזדקנות אצל בע"ח הוא איטי והדרגתי ולכן לא פעם, איננו שמים לב לבעיות "המתגנבות " ומקשות את שגרת יומו של בע"ח. ביודענו אילו בעיות לחפש, זיהוי ואבחון מוקדם של בעיות אלו יסייעו לשיפור איכות חייו ואף אריכות חייו של בע"ח .

    השמנה :

    השמנה היא למעשה אחת מהסכנות העיקריות לבריאותו של כלב/חתול מבוגר, עם ההזדקנות המטבוליזם וחילוף החומרים נוטה להאט וכן בע"ח נוטים להיות פחות פעילים. הסכנות הטמונות בכך הן שמשקל עודף עלול לגרום ללחץ מיותר על המפרקים ולהוביל גם לבעיות לב ולבעיות מטבוליות אחרות כגון סוכרת ובעיות כבד.
    עם השינוי במטבוליזם,  חיית המחמד עלולה להראות חוסר רגישות לשינויים קיצוניים במזג האוויר ולכן עלולה לחוות מכות חום / קור בקלות רבה יחסית לבעל חיים במשקל תקין .

    ללא קשר לגיל המבוגר, במדי-וט מתקיימת תוכנית ליעוץ תזונתי - התאמת מזון, מעקבים רפואיים שוטפים, ומעקב אחר המשקל. ממש כמו "לרדת בגדול", אבל הפרס האמיתי - הינו השיפור במצב הבריאותי של חיית המחמד.

    איבוד שיניים ומחלת חניכיים

    מחלות חניכיים הופכות לשכיחות עם התבגרות בעלי החיים. הם מתקשים ללעוס מזון כהלכה בשל שיניים חסרות או בשל כאב מדלקת / מחלת חניכיים.
    חשוב יותר, חיידקים מהפה ומזיהומים שמקורם באבן שן שמסביב לשיניים ועל השיניים עצמן, עלולים " לפלוש" אל מחזור הדם ולגרום לספטיסמיה ( זיהום חיידקי בדם ) ולנדוד דרך הדם לאיברים אחרים ובכך לגרום לזיהומים משמעותיים .
    דוגמאות נפוצות לזיהומים שמקורם בחלל הפה הינן  אבצס בכליה וזיהומים של האנדוקרדיום ( הקרום הפנימי של הלב ) .

    במדי-וט עובדת ד"ר חני רצקין, מומחית לרפואת שיניים שתשמח לפגוש את בעל החיים שלכם לבדיקת אבחון ללא עלות. 



    לחצו כאן, ועברו לאתר שן-הב.


    בעיות עור :

    בעיות עור נגרמות בשל העובדה שעורם של בע"ח המבוגרים מאבד מגמישותו. בנוסף לכך יכולת ה"תיקון" של העור לפצעים אינה גבוהה כבעבר. זקיקי השערה הופכים לפחות פעילים, דבר המוביל לדילול שיער וכן לגידולי עור ולזיהומי עור הנפוצים יותר בבע"ח מבוגרים . 

     

    גניקולוגיה/אורולוגיה ובעיות פוריות :

    מחקרים הוכיחו כי בקרב בעלי חיים אשר לא עוקרו / סורסו בשלבים המוקדמים לחייהם, שכיחות הבעיות הגניקולוגיות / אורולוגיות תעלה עם הגיל.
    דלקות רחם נפוצות מאוד בכלבות / חתולות מבוגרות ולא מעוקרות וכן גידולי עטין נפוצים מאוד בכלבות מבוגרות לא מעוקרות. לחצו כאן ועברו למאמר על דלקת הרחם.

    בזכרים מבוגרים לא מסורסים השכיחות לדלקות וסרטנים למיניהם בערמונית עולה אף היא עם הגיל.

     


    כמו כן הסיכוי לסיבוכים בהריון עולה בצורה דרמטית עם הגיל שכן כלבות וחתולות מבוגרות לא חווות מנפאוזה וירידה בפוריות כמו אצל נשים, ועלולות לכן להכנס להריון בשלב שנחשב אף לגריאטרי. 

    חושים :

    חושי השמיעה,הראייה,הריח והטעם עלולים אף הם להיפגע עם הגיל. חלק מבעיות אלו הפיכות (ניתוחי קטרקט ) וחלקן לא (איבוד שמיעה) .
    רוב בעלי החיים מסתגלים לבעיות אלו בצורה טובה, במיוחד אם הפגיעה בחושים הללו היא הדרגתית, אולם כבעלים עלינו להבטיח את בטחונו של בע"ח, שכן "חוכמת הרחוב" של בע"ח שחושיו נפגעו אינה כמו זו שהייתה בצעירותו והוא חשוף למפגעים רבים שבעבר לא היוו בעיה. במיוחד בא הדבר לידי ביטוי בחתולים וכלבים שמסתובבים בחוץ ללא השגחת בעליהם.

    שינויים ראומטידים ודלקות פרקים :

    הלחץ הרב המופעל על המפרקים והשחיקה המוגברת נותנים את אותותיהם בשלבים המאוחרים של החיים.
    הליכה קשיחה, קושי בעלייה / ירידת מדרגות, בקפיצה אל / ומהרכב, חתול או כלב שנהגו "לקבל את פני בעליהם"  וכעת מתקשים לעשות זאת - כל אלו הם סימנים ברורים לדלקות פרקים ושינויים ראומטידים .
    כיום ישנו מספר רב של תוספי מזון המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין סולפט המחזירים למפרקים את הגמישות שלהם ומעניקים להם את הצרכים התזונתיים הנדרשים, כמו כן מזונות רפואיים המיועדים לבעיות פרקים ובעיות ראומטידיות הוכיחו יעילות במחקרים ובניסויים קלינים רבים והינם מאבני היסוד בטיפול בדלקות פרקים .

    ישנן גם תרופות חדשות ובטוחות ממשפחת נוגדי הדלקת שלא על בסיס סטרואידי (NSAID) אשר משנות פלאים את מהלך המחלה והפגיעה. הן מאוד אפקטיביות ובעלות הרבה פחות תופעות לוואי .
    ישנם כלבים וחתולים שמקבלים תרופות אלו על בסיס יומי קבוע, ואלו תורמות רבות לשיכוך הכאב ולשיפור איכות חייו של בע"ח. 

    לפני מתן התרופה יש להוועץ בוטרינר, ואחת לשנה יש לבצע בדיקת דם לוודא שאין השפעה על הכבד והכליות .

    איברים פנימיים :

    האיברים הפנימיים בבעלי החיים "עבדו" במרוצת השנים בתפוקה מלאה, אך זה טבעי כי בגיל מבוגר חלקם יראו ירידה בתפקוד ופגיעה . מחלות לב, כליות, ובד נפוצות יותר בבע"ח מבוגרים .
    כשהסימנים הקלינים מתגלים בשלב מוקדם, ניתן להוריד את הלחץ מהאיבר הפגוע ע"י טיפול רפואי תומך והתאמת מזון מתאים .
    מכאן נובעת החשיבות בביצוע בדיקת דם אחת לשנה מגיל 7 בכדי לאבחן בעיות אלו עוד בהתחלה .
    חשוב לציין כי לקוחות מדי – וט, שבאים לבצע את הבדיקה וחיסון השנתי, זכאים ל25% הנחה על בדיקות הדם במעמד החיסון .

    שינויים התנהגותיים :  

    שינויים התנהגותיים הופכים אף הם לנפוצים יותר עם התבגרות בע"ח .
    בכלבים ניתנה לתופעה זו שם והיא מוגדרת  CANINE COGNETIVE DYSFUNCTION SYNDROM.
    תסמונת השינויים הקוגנטיבים - או בקיצור CDS. תסמונת זו דומה מאוד למחלת האלצהיימר אצל בני האדם והיא נפוצה הרבה יותר ממה שאנו חושבים.  מומחי התנהגות דיווחו ש 48% מאוכלוסיית הכלבים מעל גיל 8 הראו לפחות סימן אחד של תסמונת השינויים הקוגנטיבים כשלעומתם כל אוכלוסיית הכלבים בני ה- 16 הראו לפחות מחצית מהסימנים הללו .
    המומחים ארגנו את הסמנים ל 6 קטגוריות :

    1. דיסאוריינטצייה :  שיטוט ללא מטרה, בע"ח נראה אבוד ומבולבל ולא מזהה אנשים ובני משפחה מוכרים .
    2. שינוי וירידה באינטראקציה עם בני המשפחה : בע"ח מחפשים פחות את קרבת המשפחה, אינו מעוניין בליטופים ופינוקים ארוכים .
    3. ירידה בקבלת הפנים : בע"ח אינם "מברכים" את בעליהם כשאלו מגיעים הביתה כבעבר, ואלו שעדיין עושים זאת עושים זאת בצורה הרבה פחות נלהבת .
    4. שינויים בתבנית השינה : בעלי החיים נוטים לישון הרבה יותר, פחות בלילה .
    5. שינויים בפעילות : עלייה "בשיטוט" ללא מטרה, הליכה מחדר לחדר הלוך חזור הליכה במעגלים, בהייה בפינה או במרכז החדר ללא התמקדות באובייקט מסויים .
    6. אובדן חינוך לצרכים: בע"ח מסמנים פחות על רצונם לצאת החוצה לעשות צרכים ובעלי נטייה לתת שתן וצואה בבית .


    ובכן החדשות הטובות הן שלאחרונה אושר השימוש בתרופה חדשה שיכולה לעזור לאחוז נכבד מהכלבים שסובלים מ CDS , תרופה זו נקראת ANIPRYL והיא תרופה וטרינרית .

    כמו כן , ישנם מזונות רפואיים אשר הוכיחו יעילות מוכחת קליניים בהאטת תהליכי ההזדקנות המוחית . מזונות אלו כדוגמת ה b/d  מכילים איזון ייחודי של נוגדי חימצון, ויטמינים, מינרליים וכן תוספת של שמן דגים לסיוע בהגנה על תאי המח מפני נזקי רדיקלים חופשיים. הם תומכים בפעילות התקינה של המח ומאריכים את תהליכי ההזדקנות .

     


    חשוב לציין כי לפני כל טיפול רפואי/תזונתי עלינו להיות בטוחים שאין שום גורם פתולוגי ( מחלתי ) פיזיולוגי שיכול לגרום לשינויים הללו בהתנהגות .

    לסיכום, ע"פ נסיוננו וע"פ דיווחים ומחקרים שנעשו בשנים האחרונות ברפואה הוטרינרית ,
    בעזרת התנהלות נכונה של הבעלים, זיהוי וטיפול נכון,  ניתן להוסיף שנים של איכות חיים לתוחלת החיים של ידידנו הטובים.

     

    עבור לתוכן העמוד