yadin yadin yeshurun

    נחש צפע

    כשהקיץ מגיע מתעורר עימו במחוזותינו היבשים אורח ישן,
    הצפע הארץ ישראלי.

    הכשת נחש
    הצפע שייך למשפחת הציפעוניים, המרכיבים את חלקם הגדול של הנחשים הארסיים בארץ. פרט לנחשים הארסיים ישנם עוד סוגים רבים של נחשים המשתייכים לשתי קבוצות נוספות: בלתי ארסיים ותת ארסיים. מבדיל בין שלושת קבוצות אלו הוא האופן בו הם טורפים ומתגוננים. 

    הנחשים הבלתי ארסיים חונקים או מפצפצים את טרפם ולאחר מכן בולעים אותו, לעומתם, נחשים תת ארסיים משתקים טרף גדול כמו ציפור או עכבר, או מרעילים טרף קטן כמו חרקים או חסרי חוליות אחרים. הנחשים הארסיים מרעילים את טרפם ולאחר מכן בולעים אותו. במידה ובגינתכם הבחנתם בנחש בלתי ארסי כמו נחש שחור או תת ארסי כמו נחש הטבעות נסו לשלוט באינסטינקט הטבעי ולמצוא את העצם הכבד והחד הראשון שנקרא בדרככם ולחבוט בראשו, אלא טפחוהו ופנקוהו. נחש זה יגן על הטריטוריה שלו ושלכם וימנע את ביקורו של קרוב נחמד הרבה פחות נחש הצפע .
    הצפעים הינם חרדתם של כל האנשים ולא לחינם. נחש זה ניתן לזהות בקלות לפי הפס העקלתוני בצבע חום כהה עד שחור לאורך גבו, וראשו המשולש. נחש הטבעות השייך לקבוצת התת ארסיים מאוד דומה לצפע, אך במקום הפס העקלתוני על גבו נושא הנ"ל עיגולים ברורים לאורך גבו. נחשים אלו נושאים שיניים הקבועות בלסת העליונה ובתוכן עוברת תעלת הארס. שיני הארס מצופות במעין נרתיק הנוצר מעור החניכיים. כאשר לסתות הפה נפתחות בזמן תקיפה, שיניים אלו מזדקרות מתוך הנרתיק ומתוך חלל הנרתיק נדחס הארס דרך התעלות בשיניים אל רקמת הגוף הנשוך. לארס אפקט מרובע, האחד, יצירת בצקת מסיבית באזור הנשיכה. שתיים, הרס של הרקמות הסובבות את אזור הנשיכה ונמק. שלוש, פגיעה עצבית מקומית המלווה בכאב עז מקומי ובהמשך פגיעה עצבית מרכזית וארבע, פגיעה במחזור הדם ומרכיביו כולל פגיעה ארוכת טווח בשריר הלב. הנפגעים העיקריים מבין חיות המחמד שלנו הם כלבים. החתולים בד"כ אינם נפגעים וזאת מאחר ואינסטינקט הטרף שלהם הרבה יותר מפותח והם מצליחים לחמוק מהנחש.

    כלבים בד"כ מוכשים באזור האף או הרגליים הקדמיות. במידה וכלבכם הוכש לרוב תבחינו בנפיחות מסיבית באזור הראש או הגפיים הקדמיות אשר הולכת וגדלה בקצב מהיר ביותר. במקרים מסוימים ניתן יהיה להבחין בשתי נקודות דם באזור הנפיחות על גשר האף או גפה תחתונה. אלו הן נקודות ההכשה. במקרה זה יש למהר ולהגיע אל הווטרינר, וזאת במיוחד אם הבצקת מתפשטת ומאיימת ללחוץ על דרכי הנשימה. מיד לאחר ההכשה השתדלו להימנע מלהריץ את הכלב או לגרום לריגוש יתר, פעילות זו רק מאיצה את התפשטות הארס ועלולה לגרום לנזק.

    ארבע השעות הראשונות הן הקריטיות ביותר בחיי חיית המחמד. רצוי להגיע בטווח זמן זה אל הווטרינר אשר יטפל בנוזלים, אנטי-ונום (נוגד ארס), ואנטיביוטיקה. מהלך המחלה המלא יכול לקחת בין יומיים לשלושה וגם לאחריו תזדקק חיית המחמד שלכם לזמן על מנת לחזור לעצמה.

    על מנת להימנע מהסיכון הימנעו מטיולים באזורי עשביית קיץ גבוהה או שתלכו כשכלבכם קשור ברצועה באזורים אלו. באזור הבית והחצר רצוי לבער עשבייה יבשה. במידה וזיהיתם נחש פשוט התרחקו ואל תתגרו לא בנחש ולא במזלכם, התקשרו למדביר או לוכד נחשים ואלו יבצעו את העבודה בצורה הרבה יותר יעילה ומקצועית, כמו כן, ניתן להתייעץ עם בעלי מקצוע אלו לגבי הדברה אזורית והגנה על אזור ביתכם.

    נחשצפע
    תמונת הצפע באדיבות עדי אשכנזי


    עבור לתוכן העמוד