yadin yadin yeshurun

    המדוזה

    מדוזה

    חשבתי שיהיה נחמד לספר לכם קצת על יצור זה ולטובת העניין, ואת האמת אסור להסתיר, נאלצתי לפתוח את ספרי הזואולוגיה וכמובן אתרי אינטרנט על מנת לדלות מידע.                                                         

    ובכן, המדוזה היא בעל חיים ימי, רב תאי ופרימיטיבי השייך למחלקת מדוזות סוכך במערכת הצורבים ומערכת זו משתייכת לקבוצת הנבוביים. עד כאן לגבי הגדרות זואולוגיות.

    מאחר ומדובר בבעל חיים פרה היסטורי המבנה האנטומי שלה בסיסי ביותר ומורכב משתי שכבות תאים שבתוכן חלל אשר מיועד לאכילה ורבייה. למדוזה כמובן אין ראש ולא רגליים שלא לדבר על לב ובמקום מח יש לה רשת עצבית ראשונית בלתי מפותחת. בתחתית הגוף הבנוי בצורה של פעמון מצוי הפה שמשמש הן לתזונה והן לפליטה. מסביב לפה מצויות זרועות שבמינים הגדולים ביותר עשויות להגיע לאורך של 40 מטר, אלו מצופות בהמון תאים צורבים ותפקידן צייד והגנה. התאים הצורבים או תאי הארס בעלי מנגנון די משוכלל המורכב משיערת חישה אשר במידה ומגורה על ידי מגע נורה עוקץ דמוי צלצל והוא מוחדר לתוך הטרף ומשתק אותו. לנו ארס זה כמובן שאיננו גורם לשיתוק אך ללא ספק גורם לגירוי מקומי לא נעים ותחושת צריבה.

    מחזור החיים של המדוזה מורכב משלב מיני נייד ושלב אמיני סטטי. השלב המיני מתחיל ביצור ביציות על ידי מדוזה נקבה ויצור זרע על ידי מדוזה זכר. הזכר מפריש את הזרע אשר נאסף על ידי הזרועות של הנקבה ומפרה את הביציות המצויות באזור הפה של המדוזה. הביציות המופרות מתפתחות לאיטן באזור הפה של המדוזה עד שנהפכות לפגיות. אלו בשלב זה או אחר משוחררות לזרמי הים ונישאות במים עד אשר פוגשות מצע קשיח ונצמדות אליו. פה מתחיל השלב האמיני, בשלב זה הפגית מתפתחת לפוליפ דמוי גבעול שבסופו של תהליך משחרר על ידי הנצה יצורים קטנים דמויי דסקית למים הנקראים אפירות ואלו מפתחות זרועות ונהפכות למדוזות זעירות.

    המדוזה בה אנו נתקלים נקראת "חוטית נודדת" וזו למעשה מדוזה טרופית אשר מצויה לרוב באוקיינוס השקט וההודי. עד אשר נפתחה תעלת סואץ מדוזה זו הייתה רק בחופי אילת אך עם פתיחת התעלה חלה נדידה של מדוזות יחד עם יצורים טרופיים אחרים לאגן הים התיכון ומשנת 1976 רואים את המדוזות כל שנה בחודשים יולי אוגוסט. חצי הכוס המלאה היא שמדוזה זו איננה מהמסוכנות ביותר ובטח לא מהגדולות ביותר. קוטרה של המדוזה החוטית הנודדת נע בין 20 ל60 ס"מ לאומתה ישנן מדוזות גדולות שהשיא הוא מדוזות שאורך זרועות הצייד שלהן מגיע ל 40 מטר. גם הארס של המדוזה החוטית איננו הנורא מכל. למדוזה בשם Australian box jelly יש ארס שמסוכן אפילו יותר מארס נחש הקוברה ומסוגל להרוג אדם בפחות מחמש דקות.

    אז מה עושים? דבר ראשון במידה ואתם שוחים בים ולפתע מרגישים עיקצוצים או צריבה, אישית אני ממליץ לצאת מהמים, סביר להניח שיש מדוזות בסביבה. במידה ובכל זאת נצמדה אליכם מדוזה הסירו אותה בעדינות והשתדלו לא לגעת בחלקה התחתון. השתדלו להמנע מאינסטינקט בסיסי של גירוד מאחר וכך אתם עלולים להפעיל עוד אלפי תאי צריבה שמצויים על עורכם. שיטפו את עורכם במי ים וכך תסירו את התאים הנותרים. שטיפה במים מתוקים איננה מומלצת מאחר וכך מופעלים התאים הצורבים. חומץ גם הוא יעיל בשטיפה של האיזור מאחר והוא משתק את התאים הצורבים. לאחר ששטפתם היטב את האיזור ניתן להשתמש במשחות שונות כדוגמת אלוורה על מנת להרגיע את העור או פניסטיל ג‘ל קר.

    עונת רחצה נעימה

    עבור לתוכן העמוד