סקרוטום

    בז מצוי

    הגדל

    הבז המצוי הוא העוף הדורס הנפוץ ביותר בארצינו ושמו הלטיני Falco tinnunculus הוא שייך למשפחת הבזיים ולסדרת דורסי היום. הבז נחשב לאחד מהמיומנים בין ציידי היום הם ציידי כל ומתאימים את סוג הטרף בארצינו בהתאם לאזור מחייתם כך בזים החיים באזורים חקלאיים נוטים לצוד נברנים, עכברים, חולדות, חולדים גרבילים וחיות קטנות אחרות ואלו החיים באזורים עירוניים נוטים לצוד יותר ציפורים קטנות כמו תור או יונה. באביב הרבה ציפורי שיר מקננות בארצינו וגוזליהם מהווים טרף קל ונוח. גם חרדונים עליהם סיפרנו בכתבה הקודמת הם חלק מתפריטם של הבזים אומנם לא מועדף אך בעת הצורך ייספק.

     הבז איננו גדול במיוחד וגודלו נע בין 32-35 ס"מ הנקבה מעט יותר גדולה מהזכר בכ20% אך מעט פחות יפה וצבעיה יותר אחידים בגוונים של חום צהבהב. הזכר פאות לחייו שחורות , פס שחור עבה מעטר את קצה זנבו וגבו ערמוני עם ניקוד שחור. הבזים בוחרים אתרי קינון טבעיים כדוגמת דרגשי סלע או נקרות עצים. באזורים עירוניים הבז אף עשוי לבחור לקנן על אדניות צמחים שנמצאות על אדני חלון. מכיוון שכך בעונת הרבייה נבזים נדחקים לאזורי קינון מצומצמים ואלו עלולים להגביל את מספרם ולפגוע ברבייה הטבעית. עונת הקינון היא בחודשים מרץ-יוני, הנקבה מטילה 3 עד 6 ביצים אדמדמות מנוקדות במשך כמה ימים ודוגרת עליהן כחודש. בזמן הקינון הזכר מוצא עמדת תצפית אל מול הקן, הוא מביא מזון לקן ולעיתים אף מחליף את הנקבה בדגירה, ללא ספק בן זוג למופת. 

     חודש לאחר בקיעת הגוזלים הם כבר מסוגלים לעוף אך צבעיהם עדיין דומים לנקבה ללא קשר למיניותם. בגיל חודשיים הגוזלים מגיעים עצמאות ובגיל שנה מגיעים לבגרותם המינית. 
     
    כמו כל שאר סוגי הבזים הבז המצוי צד בעזרת חוש הראייה. לציד שלוש טכניקות עיקריות: רפרוף באויר, ציד מעמדת תצפית ודאייה וגלישה. בהתאם לצורת הצייד צופה מיומן עשוי אפילו להעריך את סוג הטרף. טכניקת הרפרוף שמורה בעיקר למכרסמים אך טובה גם לאיתור לטאה או חרק גדול. הציד מנקודת תצפית או בגלישה היא שיטת צייד טובה חזקה ויעילה לצייד ציפורים ולטאות. הבז ישתמש בציד מתצפית בתקופות שבהן הדרישות האנרגתיות שלו נמוכות כלומר לא בעונת הקינון . הצייד בגלישה שמור בעיר לצייד ציפורים אחרות . לכשהבז מגיע לטרפו הוא מכה בו בחוזקו בראשו בעזרת מקורו במטרה לשתק את מערכת העצבים המרכזית אך מותו האמיתי של הטרף בא לו כתוצאה מחנק בין טפריו של הבז בזמן האחיזה של הטרף. 
     
    הבזים המצויים חשובים כברומטר אקולוגי ומעידים בהמצאותם על בריאות הסביבה והמערכת האקולוגית. בזים רבים נפגעים כתוצאה משימוש מופרז בחומרי הדברה למיניהם על ידי חקלאים . רעלים אלו לא רק גורמים להרעלה מישנית של הבזים מאחר ואלו טורפים חיות מורעלות אלא גם פוגעים במקורות המים והקרקע ובכך משפיעים באורח עקיף על בריאות האדם ובעלי החיים. כיום קיימים רעלים ידידותיים לסביבה שאינם יכולים לפגוע בבזים באורח מישני שלא להזכיר שכיום ניתן לבצע הדברה טבעית בעזרת גידול עופות דורסים.

    עבור לתוכן העמוד