סקרוטום

    כְּנֶשֶׁר יָעִיר קִנּוֹ, עַל גּוֹזָלָיו יְרַחֵף, יִפְרֹשׂ כְּנָפָיו, יִקָּחֵהוּ, יִשָּׂאֵהוּ עַל אֶבְרָתוֹ״ (דברים ל״ב, י״א)

    גוזל נשר

    ללא ספק אתם עומדים לקרוא את אחד הסיפורים המרגשים ביותר על מערכת היחסים המופלאה בין האדם ובין הטבע, על אנשים שהעיסוק של הצלת חיות בר ודאגתם למצב הנשרים היא זכות ודרך חיים. לא ברור מי פורש כנף – הנשרים או אותם מתנדבים שהצלת נשרים ועופות דורסים בישראל היא עבורם לא רק חזון אלא גם עשיה יומיומית, ולא רק בימי חול אלא גם בסופי שבוע ובכל ימות השנה. 

    סיפורנו מתחיל עוד שנתיים קודם לכן, כאשר לזוג נשרים שקינן ודגר בנחל ספונים שבכרמל בקע גוזל שגדל והתפתח יפה ופרח מהקן. אותו זוג נאהבים הקים השנה קן חדש והטיל בה ביצה אחת, ממנה בקע גוזל נוסף לפני כחודשיים. את כל המידע הזה אנו יודעים הודות למתנדבים של ״משמר הנשר״ מטעם פרויקט ״פורשים כנף״ של רשות הטבע והגנים, שהחל את דרכו עוד בשנות התשעים של המאה העשרים. מאז ועד היום הפרויקט אכן פרש כנף ואינו עוסק רק בנושא של פגיעה בנשרים כתוצאה מהתחשמלות מקווי מתח גבוה, ויעדיו הורחבו משמעותית למספר תחומים ביניהם הרעלות נשרים, אספקת סידן לגוזלי נשרים, סיוע לגרעיני רביה, ומעקב אחר מצבם הכללי של הנשרים והעופות הדורסים בישראל. ובחזרה לסיפורנו... מתנדבי הפרויקט בכרמל שומרים על קני הנשרים ודואגים לכך שלא תהיינה הפרעות סביבתיות בסביבת הקינון, היות ונחל ספונים, מקום מושבו של זוג הנשרים שלנו מתחילת הסיפור, הוא אחד הנחלים המטוילים ביותר בכרמל. תפקידם של המתנדבים לדווח על נוכחות נשרים, הטלות, מצבו של הגוזל והחלפות של בני זוג. כן, מסתבר שגם אצל הנשרים יש החלפות של בני זוג, אפילו כשהם כבר הפכו הורים לגוזל צעיר. ולמה כל-כך חשוב לציין את זה? היות ועל-מנת שגוזל יצליח לשרוד, לאכול, ובסופו של דבר לפרוח מהקן, הנוכחות של שני ההורים היא הכרחית. אין סיכוי כי גוזל ישרוד אם רק הורה אחד מטפל בו כי הזכר החליט לעזוב לטובת בת זוג אחרת...

    במהלך שבועיים של תצפיות החלו להתקבל דיווחים מהשטח ממתנדבי הפרויקט כי הנשר הזכר לא נראה בתצפיותיהם, ולכן נוצרה דאגה למצבו של הגוזל, היות והיה ברור כי הגוזל לא הוזן בתזונה מספקת כפי שהיה אמור לקבל. יגאל מילר, אחראי תחום רביה ושחרור לטבע של דורסים בארץ, המכונה גם ״האמא של הנשרים בישראל״, שעוד נשוב אליו, החליט מתוקף תפקידו לשלוח שני מתנדבים שיגיעו לקינו של הגוזל ויבדקו אותו. נשמע פשוט? אז זהו, שלא כל-כך... על-מנת להגיע לקינו של הגוזל בנחל ספונים יש לגלוש עם ציוד גלישה מאובטח על מצוק ולטפס בחזרה, וככל הנראה גם עם הגוזל, ולדאוג כי אף אחד לא יפגע. למבצע להצלת הגוזל יצאו באחד מימי שישי של חודש יוני שני מתנדבים, כשאחד מהם גלש מהמצוק הגבוה בנחל ספונים על-מנת להגיע לקן של הגוזל, שם התגלה בפניו מראה מכמיר לב של גוזל נטוש, שאינו מטופל, חלש וחסר חיוניות. קשה היה לקבוע בוודאות מהי בדיוק חומרת הפגיעה והיקפה, אך היה ברור כי הגוזל זקוק לאבחון וטיפול דחופים. השמש האדימה באופק המערב, וירח של ליל שבת כבר הופיע בקו השמיים, ומסיבות מובנות, היה צורך להוציא את הגוזל לפני רדת החשיכה, ולהביאו לתחנת ההאכלה של החי בר שנמצאת לא הרחק משם. 

    המשימה הושלמה בהצלחה, ובבדיקה ראשונית, רגע לפני ששקעה החמה, התברר כי הגוזל רזה וכחוש וסובל מתזונה לקויה עד כדי כך שלא היה לו כלל מזון בזפק או בקיבה. עוד באותו היום החלו המתנדבים יחד עם יגאל מילר להאכיל את הגוזל בחתיכות בשר בקר בכלוב הגוזלים אליו הוכנס. כלוב הגוזלים, כשמו כן הוא, מתקן מיוחד של רשות הטבע והגנים בחי-בר שבכרמל, המשמש בתפקיד של אומנה לגידול גוזלי נשרים. ממש אומנת נשרים. התא בו שוהים גוזלי הנשרים המובאים לכאן מותאם לתפקידו, וככזה, הוא כולל גם מצלמת מעקב. באמצעות מצלמת המעקב, הועלה כבר למחרת היום, בשבת, החשד כי גוזל הנשר סובל גם משבר בכנף. לא ניתן היה לקבוע זאת בוודאות ללא צילומי רנטגן, וכאן בדיוק אנו שמחים להשתלב ולהיות חלק מהסיפור המופלא הזה, שכולו דאגה והתגייסות לגוזל נשר קטן אחד בן 64 יום. יגאל מילר, ״האימא של הנשרים״, הגיע לאסוף את הגוזל יחד עם ד״ר נילי אנגליסטר שהגיעה במיוחד מבית החולים לחיות בר על-מנת לסייע, וכל השלישיה המכובדת הזו נכנסה לאוטו, התניעה ונסעה ישר אלינו, למדי-וט. מיד כשחצו את סף דלת בית החולים שלנו בשבת, כשגוזל הנשר מכורבל במגבת וגם עטוף באהבה ודאגה, התקבלו על-ידי צוות החירום של בית החולים שלנו שהתגייס מיד לסייע להם. ההתרגשות הייתה רבה. בכל זאת, לא בכל יום (ובוודאי שלא בכל שבת) מגיעה אלינו חיית בר בכלל וגוזל נשר צעיר ופגיע בפרט, על-מנת שנסייע ונהיה חלק ממאמצי ההצלה שלו. ערכנו לגוזל סידרה של צילומי רנטגן, בהם התגלו שברים בשתי עצמות (רדיוס ואולנה) של אחת הכנפיים, או, אם תרצו, של אחת מאברותיו (אם עושים שימוש במילה התנ״כית והיפה לכנף ציפור, אברה). צילומי הרנטגן שלנו נשלחו מיד לצוות מומחים ווטרינרים לחיות בר, שהסתבר, שהיו כולם בכנס מקצועי בשבדיה. כמה טוב שיש לנו גם טלמדיסין! האבחנה של כל המומחים הייתה כי מדובר בשברים שלא על רקע של טראומה אלא שברים פתולוגיים כתוצאה מרככת - חולשה של העצמות, שנגרמה עקב תזונה לקויה ולא מתאימה יחד עם חוסר אספקה בסידן בתקופה בה הגוזל זקוק להם במיוחד לצורך גדילתן של העצמות. הוחלט כי לא ניתן להתערב בשלב זה באופן כירורגי לתיקון השברים היות והעצמות רכות וחלשות, ולא תוכלנה להחלים. גוזל הנשר חזר אחר כבוד לתאו באומנת הנשרים, והוא מטופל בשיכוך כאבים, בתוספת של ויטמין D, קלציום, וניזון מתזונה מלאה המתאימה לדרישות התזונתיות שלו. וכמובן, שהוא בהשגחה מלאה הן על ידי המתנדבים והן באמצעות מצלמת המעקב העוקבת אחריו 24/7. במהלך הימים שלאחר-מכן הגוזל התאושש והתחזק, ואנו שמחנו לשמוע על-כך, ולדעת כי גם אנו תרמנו במעט במבצע ההצלה הזה.

    מאחלים ליגאל מילר וליחידת מתנדבי ״משמר הנשר״ הצלחות בהמשך הדרך. מורידים בפניכם את הכובע על כל מה שאתם עושים! ואנחנו, פה, לא רחוק מפארק הכרמל ומהחי בר, שמחים תמיד לסייע ולהיות חלק מהמאמץ בשמירת חיות הבר של הכרמל שלנו בכל עת - ימי חול, סופי שבוע וחגים, ובכל שעה. יישר כוח לכם!

    והמסקנה? – אולי אף יותר ממסקנה אחת, ואתם מוזמנים להוסיף גם את שלכם:
    •  בטבע ובחיים הורים מחויבים לדאוג לרווחתם של צאצאיהם ולפרוש עליהם כנף, על-כל מה שמשתמע מכך, כמאמר הביטוי ״יפרוש כנפיו, יקחהו, ישאהו על אברתו״. זה גם הבסיס להמשכיות של מרבית המינים.
    •  יש אנשים יפים ופרויקטים מעוררי השראה במדינה שלנו שהם מתחת לרדאר שלנו. חשוב לדעת שהם קיימים, שיש גם הרבה יופי, אכפתיות ואנושיות במה שלא פעם נראה ככאוס במקום שאנו חיים בו.
    •  השמירה על חיות הבר שלנו ועל הטבע הסובב אותנו משקפת את העוצמה שלנו כבני אדם, ואת ההדדיות והחיבור שלנו עם ערכי הטבע.
    •  עזרה וסיוע לחלש, לחולה, למי שזקוק, בעל חיים או בן אדם, היא המעלה הגבוהה ביותר שאנו יכולים לדרוש מעצמנו להגיע אליה כבני אדם מוסריים.

    רנטגן של גוזל נשר



    עבור לתוכן העמוד