חתולים

    סוכרת בחתולים

    סוכרת בחתולים

    סוכרת, ובשמה המדעי Diabetes mellitus, היא המחלה ההורמונלית הנפוצה ביותר בחתולים. 

    הלבלב הוא זה שאחראי להתפתחות מחלת הסוכרת. הלבלב מורכב מסוגים שונים של תאים האחראים הן לעיכול של מזון והן לייצור והפרשת הורמון האינסולין. 

    הורמון האינסולין מופרש על-ידי תאי בטא של הלבלב כתגובה לעליה ברמת הסוכר בדם, ותפקידו לווסת את רמות הסוכר בדם על-ידי הכנסתו לתאים, שם הוא ינוצל להפקת אנרגיה. כתוצאה מהיעדר מוחלט של אינסולין או בירידה ברמות האינסולין נוצרת עליה ברמות הסוכר בדם, ובמקביל, נוצר חוסר בסוכר בתוך תאי הגוף ופגיעה באיברים שונים. המצב הזה מתואר לא פעם כ״תאים ששוחים בים של סוכר אך אין להם נגישות אליו״.

    בדומה לסוכרת בבני אדם, קיימים שני סוגים של סוכרת: 

    סוכרת סוג 1 – סוכרת תלויית אינסולין. סוכרת מסוג זה נובעת מהיעדר מוחלט של אינסולין כתוצאה מהרס תאי בטא, אותם התאים האחראים להפרשת האינסולין בלבלב. 

    סוכרת סוג 2 – סוכרת שאינה תלויה באינסולין. סוכרת מסוג זה נובעת מחוסר יחסי באינסולין כתוצאה מעמידות לאינסולין, או, לחילופין, כתוצאה מתפקוד חלקי של תאי בטא של הלבלב המפרישים אינסולין. בסכרת מסוג זה קיימת פגיעה ביכולת הפרשת האינסולין בעת עליית ריכוז הגלוקוז בדם. הגורמים לעמידות יכולים להיות פגם בתאי הלבלב עצמם או תוצאה מעמידות פריפרית, כלומר, חוסר תגובה של תאי המטרה לאינסולין שמופרש. 

    על פי רוב כלבים סובלים מסוכרת מסוג 1 וחתולים סובלים מסוכרת סוג 2. הגורמים לעמידות לאינסולין בחתולים נובעים לרוב משילוב של השמנה, גנטיקה, תזונה והרס של תאי הלבלב עקב שקיעת חלבונים (עמילואידוזיס). 

    סוכרת נפוצה בעיקר בחתולים בגילי ביניים - מבוגר ולרוב מאובחנת בזכרים הסובלים מעודף משקל. מחלת הסוכרת בחתולים עשויה להיות חבויה ולהתפתח על פני חודשים ושנים עד שרמות הסוכר תעלינה מאוד ורק אז המחלה תאובחן.  


    איך תדעו אם החתול שלכם סובל מסוכרת? 

    אבחון מחלת הסוכרת מבוסס על שילוב של ההיסטוריה, הבדיקה הפיזיקלית יחד עם בדיקות דם ושתן.

    הסימנים הקלינים לסוכרת לרוב כוללים שתיה מרובה והשתנה מרובה, דיכאון, אפטיה, שינויים במראה הפרווה, שינויים בתיאבון וקושי בהליכה/צליעה עקב פגיעה עצבית בגפיים (נוירופתיה).

    בדיקה פיזיקלית תגלה פעמים רבות הגדלה של הכבד, אובדן מסת שריר והשמנה. 

    בדיקות הדם הכלליות לרוב ידגימו רמה גבוהה של סוכר (גלוקוז), יחד עם עליה באנזימי כבד (ALT , ALP), עליה ברמות הכולסטרול, ולעיתים יכולה להיות גם פגיעה כלייתית וספירה לבנה גבוהה. 

    בדיקת שתן לרוב תראה עליה בסגוליות השתן (URINE SPECIFIC GRAVITY) נוכחות של סוכר וחלבון, כשהאחרון מצביע על אובדן חלבון דרך השתן.

    עליה ברמת הסוכר בבדיקה חד-פעמית לרוב אינה מספיקה לאבחון סוכרת בפני עצמה כיוון שרמת הסוכר יכולה לעלות בחתולים גם עקב סטרס או לאחר שימוש בחומרי טשטוש. ולכן, במצבים בהם העלייה ברמת הסוכר אינה מובהקת, מומלץ לבצע בדיקת פרוקטוזאמין, הבודקת את רמת הסוכר בחלבוני הדם ומשקפת את ממוצע ערכי הסוכר בפרק זמן של שבועיים עד שלושה שקדמו ליום הבדיקה, ולכן, מהווה מדד אמין יותר לנוכחות מתמשכת של רמות סוכר גבוהות. 

    החתול אובחן עם סוכרת?  - לא צריך להילחץ! אחוז ניכר מהחתולים יכולים להיכנס לנסיגה ולהיגמל מטיפול תרופתי עם אבחון מוקדם, טיפול נכון ומזון מתאים. 

    הטיפול בסוכרת בחתולים כולל: 

    • מזון מתאים – חתולים עם סוכרת זקוקים למזון דל בפחמימות ועשיר בחלבונים בדומה לתזונה הטבעית שלהם. כמו כן, חשוב להקפיד על מזון היכול לשמור על ערכי סוכר קבועים בדם. מחקרים מהשנים האחרונות מראים שכ-30-50% מהחתולים המאובחנים עם סוכרת יוכלו להיגמל מאינסולין ולהיכנס לנסיגה (רמיסיה) בעזרת תזונה דלה בפחמימות וגבוהה בחלבון. בנוסף, חשוב שהתזונה תכלול תוכנית לירידה במשקל במידה והחתול הסוכרתי הוא בעל משקל יתר.

    • טיפול באינסולין – הטיפול בסוכרת מבוסס על מתן של זריקות אינסולין תת עוריות פעמיים ביום. 

    ניטור מחלת הסוכרת הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול בה, היות וחלק ניכר מהחתולים המאובחנים עם סוכרת יצליחו להיכנס לנסיגה של המחלה. הניטור יכול להתבצע באמצעות אחת מהאפשרויות הבאות או בשילוב שלהן, כתלות לתגובה של החתול הסוכרתי לטיפול:

    1. ניטור של רמות סוכר בשתן באמצעות סטיק שתן, כשמטרת הניטור היא לוודא שרמות הסוכר בשתן לא גבוהות מדי. לרוב משתמשים באמצעי זה כל עוד ניתן לאתר סוכר בשתן.

    2. בדיקות דם, בדיקות שתן ורמת פרוקטוזאמין כל מספר שבועות.

    3. מעקב רמות סוכר באופן רציף באמצעות חיישן המוצמד לגב החתול המודד את רמות הסוכר בדם במשך עשרה ימים ברציפות ללא צורך בדקירות חוזרות. השימוש במד סוכר רציף נוח במיוחד בחתולים היות והוא מונע סטרס הכרוך בריסון ודקירות חוזרת. בנוסף, הוא מאפשר ביצוע עקומת גלוקוז רציפה ובכך מאפשר איזון מהיר ונוח יותר של מינוני האינסולין ואף יכול להיות שימושי בעת זיהוי נסיגת המחלה וגמילה מאינסולין. 

    סוכרת הינה מחלה נפוצה בחתולים אם כי לא תמיד קלה לזיהוי מוקדם והיא גורמת לבעיות באיברי גוף רבים. לכן, חשוב לבצע בדיקות שגרתיות לאיתור מוקדם של חריגות ברמות הסוכר בדם ורמות סוכר בשתן במיוחד בחתולים, הידועים בנטייתם להסתיר סימני מחלה. בנוסף, מחלת הסוכרת מדגישה שוב את חשיבות השמירה על משקל תקין, שכן להשמנה ולתזונה תפקידים משמעותיים בהתפתחותה. 

    עבור לתוכן העמוד