רועים אוסטרלים

    חום יולי אוגוסט

    תאור:

    שם: "יולי"
    סוג: כלב
    גזע: בוקסר
    מין: נקבה מעוקרת
    צבע: חום

    הסטוריה:

    "יולי" הגיעה למרפאה לאחר שבמשך שלוש שנים היא סבלה מדימומים באזור הבושת. בהתחלה, בעקבות הדימומים היא עברה עיקור, אך הדימום לא פסק. אחרי שלושה חודשים היא עברה ניתוח נוסף לאיתור שחלות, בניתוח לא נמצא דבר והכלבה המשיכה לדמם. לבעלים נמאס מהדימומים הבלתי פוסקים ועל כן הגיעו למרפאה לבדיקה.
    פרט לכך יולי מרגישה טוב, אוכלת ושותה, איננה מאבדת משקל, ערנית ופעילה.

    בדיקה פיזיקלית:
    מצב גופני טוב, חום נורמאלי, דופק סדיר, אזור הבושת נפוח מאוד. בדיקה וגינאלית מדגימה מסה כרוביתית בגודל כדור פינג פונג מפושטת לאורך כל הבושת.

    אבחנות מבדלות:

    TVT Transmissable Veneral Tumour
    תהליך גידולי ממקור אחר – Lymphoma, Mast Cell Tumour, Plasma Cell Tumour

     

    בדיקה היסטולוגית של משטח וגינאלי:

    משטח וגינאלי הדגים קבוצות תאים עגולים המאופיינים בציטופלסמה כחלחלה בהירה. הגרעין מעט סוטה ממרכז התא והציטופלסמה עשירה בוקואולות ברורות עגולות וחיוורות.

    אבחנה:
    TVT Trasmissable Veneral Tumour

    מחלת מין זו ידועה גם בשמות נוספים כמו: Veneral Granuloma, Canine Condyloma, Contagious Lymphoma Infecious Sarcoma.
    המחלה נחשבת לכלל עולמית ונפוצה יותר באזורי אקלים ממוזג, בעיקר באזורים בהם הרבעת כלבים איננה מבוקרת וכלבים נוטים להסתובב חופשי ללא בקרה. ככל שאחוזי המשקעים גבוהים והטמפרטורות גבוהות יותר, כך אחוזי הנגיעות במחלה זו עולים.
    דרך ההעברה העיקרית והכמעט יחידה של מחלה זו היא על ידי מגע מיני, כאשר האזורים הנגועים הם לרוב אזור הבושת בכלבות והפין בזכרים. אזורים נוספים אשר עלולים להופיע כנגועים הם האף, ריריות הפה והעין.
    ידוע שמחלה זו עשויה לפעמים להעלם ללא כל טיפול ועל כן יש נטייה להאמין שכלבים אשר אצלם הגידול איננו נעלם, בד"כ סובלים מפגיעה זו או אחרת ביכולת החיסונית.
    נסיגה ספונטנית של הגידול לרוב תחול בתוך שלושה חודשים מההדבקה. כלבים אשר סובלים מהגידול למעלה משישה חודשים סביר להניח שלא יתקדמו לנסיגה ספונטאנית ועל כן מומלץ לטפל.
    בגורים או בכלבים בעלי דיכוי של המערכת החיסונית, הגידול עשוי לשלוח גרורות לבלוטות לימפה אזוריות, עור, מח, עיניים, עצמות ועוד.

    טיפול:
    הטיפול הנפוץ והיעיל ביותר הוא שימוש בחומר כימותרפי הקרוי וינקריסטין. חומר זה די בטוח באופן יחסי ולא יקר ומוביל להחלמה מלאה ב 90-95 אחוז מהמקרים, כאשר אלו מטופלים אחת לשבוע למשך שבועיים עד שישה שבועות.
    במקרים בהם הגידול עמיד לוינקריסטין ניתן להשתמש בחומר אחר הקרוי דוקסורוביצין, פעם בשלושה שבועות, פעמיים עד שלוש פעמים.
    אפשרות נוספת לטיפול היא על ידי הקרנות. השימוש בקרינה יעיל במיוחד במקרים של גרורות,לדוגמא: גרורות למח.
    הסרה כירורגית איננה יעילה במיוחד ואחוזי החזרתיות גבוהים יחסית.

    לפניאחרי

    בתמונה: לפני הטיפול                           בתמונה:אחרי טיפול כימותרפי ראשון

    חזרה ליולי

    יולי קבלה טיפול בוינקריסטין אחת לשבוע , סה"כ שישה טיפולים אך,לצערינו, בדיקות חוזרות המשיכו להדגים תאי TVT  במשטח וגינאלי וכן בדיקה וגינאלית הדגימה מסות, אומנם הרבה יותר קטנות, לאורך הבושת.
    לאור תוצאות הטיפול הוחלט לעבור לטיפול בדוקסורוביצין. סה"כ פעמיים בהפרש של שלושה שבועות.

    טיפול זה היה הרבה יותר קשה עבור יולי וכרוך בתופעות לוואי של שלשולים והקאות, אך בסופו של דבר בבדיקות חוזרות לא נמצאו יותר תאים גידוליים במשטח וגם לא נמצאו גרורות בבלוטות לימפה אזוריות ולמעשה יולי החלימה מהמחלה.

    אנו מאחלים ליולי המשך חיים טובים.

    עבור לתוכן העמוד